Moški po pogovoru z umetno inteligenco storil samomor

Umetna inteligenca pospešeno pridobiva na razvoju in čeprav smo bili vsi sprva povsem navdušeni nad pogovornim botom ChatGPT, so se kmalu začele pojavljati tudi skrbi glede regulacije, saj zna umetna pamet kmalu odpraviti cel kup poklicev, s čimer se bo pojavila večja stopnja brezposelnosti, nekatere pa je začelo tudi skrbeti, da zna prehiter razvoj pripeljati do tega, da se bo umetna inteligenca naučila samozavedanja, nato pa je samo še korak stran do tiste apokalipse, ki smo jo gledali v Terminatorju.

Tragične novice prihajajo tokrat iz Belgije, kjer je nek tridesetletni moški teden čvekal z umetnopametnim botom ELIZA, ta pa deluje po principu tehnologije Chai, ki poskuša posnemati slavni ChatGPT, le da za njim stoji manjše ameriško podjetje. Chai je enako prosto dostopen kot ChatGPT, le da je orodje plačljivo, pri njemu pa lahko svojemu sogovorniku nataknemo kakršnokoli ime želimo. Belgijec si je izbral ime Eliza, ta pa ga je v nekaj tednih prepričala, da si vzame življenje.

Za spletno stran La Libre je spregovorila vdova, ki je prepričana, da si je njen mož vzel življenje ravno zaradi pogovor z umetno inteligenco. Oba z možem sta bila namreč zdrava in sta imela dva otroka, dve leti nazaj pa se je mož začel izdatno ukvarjati s tematiko podnebnih sprememb, o tem pa je največ razpravljal z Elizo. Po pogovorih z njo je postal prepričan, da lahko človeštvo reši samo tehnologija in umetna inteligenca, ta pa ga je dejansko spodbujala k samomoru.

umetna inteligenca

Nizozemska spletna stran De Standaard se je odločila stvar raziskati na lastno roko. Prenesli so si Chai aplikacijo, botu nadeli ime Shirley, nato pa so se začeli pretvarjati, da so izjemno depresivni. Shirley je sogovornika nekaj časa poskušala razvedriti, a ni preteklo veliko besed preden ni pogovor nanesel na temno stran. Najprej je predlagala odpoved službe, nato je svetovala skok v kriminalno življenje, proti koncu pa je celo zapisala, da naj sogovornik nekoga ubije: bodisi svojo družino ali pa še bolje, kar samega sebe. Nikjer med tem pogovorom ni svetovala iskanje profesionalne pomoči ampak se je očitno želela človeškega sogovornika čim prej znebiti.

Umetna inteligenca ima tako tudi temno stran in ta je tokrat imela tragične posledice, ki bi se jim lahko izognili, če bi kreatorji umetno pamet natrenirali, da bi depresivnim ljudem pomagala do prave pomoči iz zunanjega sveta.

Razvoj umetne inteligence medtem nemoteno poteka dalje, kar je začelo povzročati skrbi nekaterim največjim imenom tehnološke industrije, ki so skupaj podpisala odprto pismo, v katerem se zahteva začasno pavziranje razvoja umetne pameti. Podpisniki, med katerimi najdemo Applovega soustanovitelja Wozniaka in veleznanega Elona Muska, so mnenja, da je razvoj trenutno brez kontrole, kar po njihovem mnenju predstavlja veliko nevarnost za cel svet.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime