Savdska Arabija vlaga 38 milijard dolarjev v razvoj domače igričarske industrije

Savdska Arabija ima toliko denarcev pod prsti, da dejansko ne vedo kaj bi z njimi. Nafta je hudo dobičkonosna in zaenkrat še ne grozi, da bi je zmanjkalo, zato lahko Arabci investirajo v cel kup norih idej, ki se zdijo kot nekaj iz znanstvene fantastike. Tak je denimo projekt The Line – mesto prihodnosti, ki bo zgrajeno v ravni črti praktično sredi puščave in bo tako napredno, da ne bo potrebovalo avtomobilov in zaradi tega ne bo povzročalo nikakršnega onesnaženja.

Arabcem pa so izjemno zanimive postale tudi videoigre. Zaenkrat so se sicer usmerili največ v e-šport, preko podjetja Savvy Gaming Group pa so lani kupili e-športno znamko ESL, a nato so ugotovili, da z njimi nihče od večjih ponudnikov e-športnih naslovov kot sta Activision Blizzard in Riot Games z njimi nočejo podpisati pogodbe.

Zato so se začeli obračati k bolj tradicionalnem založništvu. Za spletno stran Bloomberg je nedavno spregovoril Brian Ward, direktor podjetja Savvy Gaming Group, ki je naznanil spremembo strategije in namesto, da bi se osredotočali na e-šport, se nameravajo ukvarjati z razvojem in založništvom večjih iger. Ravno zaradi tega so začeli vlagati v večje založnike tipa Activision Blizzard, Tencent in Nintendo. Samo v februarju so pri Nintendu svoje lastniški delež povečali na 8,3 %, zaradi česar so postali največji delničarji tega založnika izven Japonske.

Ward pravi, da bi zdaj radi te nabrane veze izkoristili za grajenje domače igričarske scene, v to pa so pripravljeni investirati kar 38 milijard dolarjev. Na domačih tleh želijo razviti svoje lastne franšize ali pa v partnerstvu z večjimi podjetji, razvijalce pa vabijo na svoja tla, saj lahko samo na ta način domača igričarska industrija resnično zraste.

Razvijalci se sicer še naprej ogibajo sodelovanja s Savdsko Arabijo, saj tam niso ravno naklonjeni transspolnim gibanjem ali pa tujim veram. Ward sicer pravi, da takšne opazke za Savvy Gaming Group ne veljajo in da bi sam v vodilno vlogo studia postavil tudi koga iz LGBTQ skupnosti ali pa Žida, če je le ta oseba dovolj talentirana.

K vsemu temu je še dodal, da imajo v načrtih tudi nakup kakšnega večjega razvijalca ali založnika, saj imajo samo za te namene na voljo 13 milijard dolarjev, hkrati pa je priznal, da je cena kakšnega kalifornijskega založnika tipa EA za njih zaenkrat prevelik zalogaj.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime