Prodaja računalnikov v začetku tega leta upadla za dobro tretjino

Analitični podjetji IDC in Canalys poročata, da se prodaja PC-jev in prenosnikov ni samo upočasnila, ampak je celo pošteno upadla v primerjavi z lanskim letom. Padec prodaje velja za vse večje ponudnike računalniške robe, ki so v preteklih letih na račun koronavirusa in slabih zalog komaj dohitevali povpraševanje kupcev.

računalniki

Lenovo, Dell in ASUS so v prvi četrtini leta 2023 utrpeli nekje 30 % upad prodaje, medtem ko se je HP odrezal malce bolje in je utrpel samo 24,1 % izgube v primerjavi z lanskim letom. Daleč najbolj ga je nastradal Apple, ki je utrpel kar 45,5 % upad prodaje, kar jih je zagotovo moralo zaboleti. K sreči je Apple v zadnjih letih preklopil na svoje lastno delano čipovje, tako da jim je bilo prihranjeno nekaj tiste izgube, s katero se morajo soočati tekmeci, ki integrirane procesorje in grafične čipe kupujejo od partnerjev, a vseeno situacija zagotovo tudi za njih ni povsem rožnata.

prodaja

Krivec za upad prodaje ni samo eden, ampak je na trg vplivalo več dejavnikov. Tu je že prej omenjena koronavirus kriza, v kateri je veliko ljudi, v Sloveniji tudi na račun bonov, kupilo nove PC-je in prenosnike, nadgradnje pa verjetno ne bodo potrebovali še kar nekaj časa. Potem je tu inflacija, ki je nabreknila cene praktično vsega in ljudem je te dni malce bolj pomembno založiti hladilnik, kot pa kupovati nov računalnik. Seveda je tu še dejstvo, da so cene računalniške periferije poletele v nebo in kakor je Cyberpunk 2077 videti lep, vsak ravno nima 1.500 €, ki bi jih vložil v kupovanje grafične kartice RTX 4080.

Prihodnost sicer ni črnogleda. Obe zgoraj omenjeni podjetji pravita, da se bo situacija popravila v drugi polovici 2023. Seveda ta teza drži samo pod pogojem, da se inflacija ne bo še zvišala in da se na globalnem trgu ne bodo izrodili kakšni novi problemi.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime