Nintendo bo obsojenemu hekerju za celo življenje trgal 30 % njegove plače

Hekerska skupina Team Xecuter se ni lotila vdiranja na spletne strežnike ampak se je raje lotila trga konzol. Za Microsoftove, Sonyjeve in Nintendove konzole so prodajali orodja, preko katerih so nato lahko uporabniki dobili dostop do nalaganja in poganjanja piratske vsebine.

Današnje konzole so proti takšnim poseganjem izredno občutljive, vendar pa je včasih bilo piratstvo na konzolah še kako prisotno. Še posebej so takšnim hekerskim posegom podvržene Nintendove konzole in temu se ni mogla izogniti niti njihova najnovejša konzola Nintendo Switch, ki se je jo da enostavno zlomiti in na njo nalagati nelegalno vsebino.

Nintendu je bilo hecanja s hekerji dovolj zato so se spravili v lov za skupino Team Xecuter in leta 2020 dosegli vidne rezultate, ko je bil aretiran Kanadčan Gary “GaryOPA” Bowser, v Franciji pa so prijeli Maxa “MAXiMiLiEN” Louarna. Slednji se je izognil roki zakona, a za Bowserja se zgodba ni končala tako srečno. Februarja 2022 je bil obsojen na 40 mesecev zapora, a bo zdaj zaradi dobrega obnašanja izpuščen leto prej.

Vendar pa s tem njegove kazni še zdaleč ne bo konec. Nintendo se namreč ni zadovoljil samo s kratko zaporno kaznijo, saj trdi, da jim je Bowser povzročil izjemno veliko škode, Team Xecuter pa naj bi med svojim delovanjem zaslužil milijone dolarjev. Sojenje je sicer pokazalo, da je bil Bowser bolj samo obraz skupine in da so ostali člani veliko bolj odgovorni za izdelovanje hekerskih orodij, Bowser pa je mesečno prejemal samo okoli 500 do 1.000 dolarjev plače.

Kljub temu so mu naložili globo v višini 14,5 milijona dolarjev. Takšni zneski so za navadnega smrtnika samo fantazija in jasno je, da Bowser takšnega denarja nima. Vendar pa se je Nintendo domislil drugačne rešitve, saj bo nesrečni heker moral od mesečnega priliva Nintendu nameniti od 25 pa do 30 % zaslužka. To bo trajalo, dokler njegov dolg ne bo odplačan, kar je za več kot 50-letnega Bowserja doživljenjska kazen.

S plačevanjem položnic je začel že v zaporu, kjer je uspel dobiti zaposlitev, a tam seveda plača ni ravno bajna, zato je do sedaj odplačal samo 175 dolarjev, ko pa pride ven pa položnice seveda ne bodo čakale in hitro bo moral spet poiskati zaposlitev, preko katere bo lahko nadaljeval odplačevanje dolga.

Bowser je seveda deloval nelegalno, a vseeno se zdi Nintendova kazen presneto kruta. Vzemimo za primer povprečno slovensko plačo, ki znaša 1.317 € in ji odštejmo 30 % in ven dobimo 395 €. Predstavljajte si zdaj, da v trenutnih razmerah, kjer je vse drago kot žafran, celo življenje odplačuješ še 400 € nekemu podjetju, ki se kopa v dobičkih.

Bowserju zdaj ne preostane drugega, kot pa da plačuje kazen in razmišlja o morebitnemu pobegu v kakšno državo, ki se požvižga na ameriške zakone, Nintendo pa je s tem sojenjem vsem hekerjem zadal veliko opozorilo, da znajo v iskanju pravice iti tudi v ekstreme.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime