Umetnik zavrnil nagrado, ki si jo je prislužil s sliko, katero je ustvarila umetna inteligenca

O tem, kam vse je že zlezel pospešen razvoj umetne inteligence, priča nedavna kontroverzija iz umetniških krogov, v katerih je na nedavnem tekmovanju Sony World Photography Awards eno od glavnih nagrad prevzela slika, ki pa jo je na skrivaj ustvarila umetna pamet.

Nemški umetnik Boris Eldagsen se je prijavil na tekmovanje PSEUDOMNESIA: Fake Memories, ta pa je iskala najboljšo fotografijo, ki bi bila ustvarjena v črno-belem stilu iz leta 1940. Komisija je tu iskala slike, ki so v bistvu lažne in so samo poustvarjene v tem stilu, zaradi česar je tudi naslov tekmovanje “Lažni spomini”.

Eldagsen je v tej kategoriji tekmoval s svojo fotografijo “The Electrician” in preko nje tudi osvojil glavno nagrado v kategoriji kreativnih fotografij. Vendar pa je kasneje na svoji spletni strani zapisal odprto pismo, v njem pa razložil, da je fotografija lažna in da jo je ustvaril s pomočjo umetne inteligence. Podlaga za sliko je bila sicer resnična, nato pa jo večkrat spravil skozi algoritme umetne pameti, dokler se ven ni izcimil The Electrician.

Boris pravi, da končni rezultat ni fotografija in da je preko nje v bistvu testiral zmožnosti komisije in če bi znala ta opaziti podobo, ki je podlaga algoritmov umetne inteligence. Očitno jim pri tej nalogi ni uspelo, Boris pa je na svoji strani tudi zavrnil nagrado, organizatorji pa so ga medtem odstranili iz strani kot dobitnika prestižne lovorike. Čudno je sicer, da komisija že sama ni opazila, da fotografija ni verodostojna, saj se pri njej poznajo tipični minusi podob, ki jih izriše umetna inteligenca. V tem primeru je jasno, da prsti desne roke pripadajo kakšnemu vesoljcu in ne človeku, a morda je kdo mislil, da je umetnik s tem želel kaj povedati.

Eldagsen je s svojo potezo želel opozoriti na umetno inteligenco in kako zna ta kmalu začeti odžirati kruh umetnikom iz mesa in krvi. To je sicer praktično neizogibno, saj bodo večja podjetja vedno iskala nekaj, kar jim bo prihranilo kakšen evro. Ubisoft je denimo že napovedal, da bo pri pisanju stranskih dialogov pri bodočih igrah pomembno vlogo nosila umetna inteligenca, na Kitajskem pa so takšne zaposlitve že postale močno ogrožene.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime