ASUS razkril več podrobnosti svojega prenosnega PC-ja, ki bo stal manj kot 1.000 €

ASUS je svojo verzijo prenosnega PC-ja – ROG Ally – prvič napovedal 1. aprila in večina jih je bila takrat mnenja, da je vse skupaj samo potegavščina, nakar je podjetje razkrilo, da misli povsem resno, pred kratkim pa so razkrili tudi nekaj dodatnih specifikacij te izjemno mične naprave, ki se več kot očitno zgleduje po Valvovem izdelku Steam Deck.

Strojni deli so več kot zanimivi, saj je ASUS v napravo vdelal povsem novo serijo AMD-jevih čipovja Ryzen Z1, ki je namenjen specifično poganjanju takšnih ročnih PC-jev. Čipovje vsebuje procesor Zen 4 in grafični čip RDNA 3, to pa je bilo proizvedeno na 4 nm proizvodni liniji, kar je celo manj od najsodobnejših PC procesorjev, ki so bili delani na 5 in 6 nm linijah. AMD ponuja še čipovje Ryzen Z1 Extreme, ki bo seveda dražje, zaradi česar predvidevamo, da bo ROG Ally na voljo v različnih konfiguracijah.

Kar se tiče ekrana bo ta v premer meril 7 palcev in bo vseboval maksimalno ločljivost 1080p, slika pa se bo osveževala pri 120 Hz. Žal ekran ne bo OLED, saj ASUS pravi, da trenutno nihče ne izdeluje OLED zaslonov v tako majhnem premeru, da bi pa specifično zagnali proizvodno linijo za samo en takšen izdelek, ki je navsezadnje nekakšen eksperiment, pa bi bil prevelik finančni zalogaj s potencialno velikimi izgubami.

Kar se tiče ostalih specifikacij bo Ally v marsikakšnem pogledu podoben Steam Decku. Obe napravi bosta vsebovali 16 GB LPDDR5 pomnilnika, a Ally bo vseboval podporo za Micro SD kartice tipa UHS-2, medtem ko je Deck omejen na UHS-1. Prav tako bo Ally vseboval podporo za Wi-Fi 6E, medtem ko Steam Deck podpira samo Wi-Fi 5.

Napravi sta si slični tudi po dizajnu. ROG Ally bo tehtal 669 gramov, kar je malce več od Decka, medtem ko je razporeditev gumbov pri obeh napravah skoraj identična – vključno z dodatnima sprožilnikoma, ki ju najdemo na hrbtni strani. Vendar pa Ally ne bo vseboval dveh sledilnih ploščic, ki ju vsebuje Deck, ti pa sta hudo prav prišli pri imitiranju miške.

Kar bo najbolj zanimivo videti pri tej napravi bo integracija sistema Windows 11. Steam Deck namreč deluje na principu Linuxa, ki je veliko bolj prilagodljiv, medtem ko so Okna bolj okorna in ASUS bo tako moral poskrbeti za povsem nov uporabniški vmesnik. Večino stvari bomo zaganjali preko njihove aplikacije Armory Crate, ki pa se je ob mojem testiranju telefona ROG Phone izkazala za dokaj zmedeno. Po drugi strani pa bo Windows 11 omogočal veliko lažje poganjanje iger, saj ne bomo več omejeni samo na Steam, ampak bo vključena podpora tudi za GOG, Ubisoft Connect in Epic Games. Tehnično lahko te stvari zaganjamo tudi preko Steam Decka, a tam se je treba spustiti v prilagajanje preko Linuxa, česar pa ne zna izkoristiti vsak nedeljski igralec.

Skrivnost ostaja samo še cena. ASUS pravi, da zaradi dogovora s partnerji te še ne morejo razkriti vse do izida naprave, ki se bo zgodil 11. maja, so pa zraven obljubili, da za napravo zagotovo ne bo treba odšteti več kot 1.000 €.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime