Film Projekt X danes praznuje 11. obletnico

Projekt X je eden tistih filmov, ki pri svojem izidu ni požel nekih posebnih nagrad, niti ni služil kot nekakšna odskočna deska za razvoj kariere glavnih igralcev. Vseeno pa boste našli bolj malo ljudi, ki za ta film niso vsaj slišali, v filmski zgodovini pa nosi pomembno vlogo, saj je tole ena zadnjih najstniških komedij tipa Ameriška pita in Eurotrip, ki se ni bala biti kontroverzna.

Projekt X danes praznuje svoje 11. obletnico rojstva, zgodovina filma pa je presneto zanimiva. Zgodba spremlja dogodivščine treh najstnikov Thomasa, Coste in JB-ja, trojica pa se je ob odsotnosti Thomasovih staršev odločila, da pri njemu doma organizirajo zabavo. Thomas in kompanija v srednji šoli niso preveč priljubljeni, zato se na začetku naseli strah, da na fešto ne bo prišel nihče, a zaradi dobre oglaševalske kampanje pretkane Coste začnejo gosti kmalu kapljati, nakar situacija zlagoma začne uhajati izven nadzora. Naval ljudi sčasoma postane nepopisen, zaradi česar se nato vmeša tudi policija, a ta samo še prilije bencin na ogenj, saj nastanejo splošni izgredi, ki zahtevajo vpoklic helikopterjev in posebnih enot.

Film je za snemanje zahteval samo 12 milijonov dolarjev, a je hitro postal svetovna uspešnica in po celem svetu je v blagajne prinesel kar 102 milijona dolarjev. Slabe ocene, ki so na IMDb-ju prinesle številko 6,6/10, na Rotten Tomatoes pa so kritiki prisodili poraznih 28 %, očitno prodaje vstopnic niso oklestile. Film si je prislužil tudi neslavno nagrado najbolj piratiziranega filma leta 2012, saj naj bi ga iz torrentov takrat potegnilo skoraj 9 milijonov spletnih gusarjev.

Kako potem, da je bil film pri gledalcih tako uspešen? No, en razlog je verjetno preprosto to, da so bili kritiki takrat že naveličani najstniških komedij, a gledalci se tega obroka očitno še niso prenajedli. Poleg tega je bila tematika zanimiva, saj si je vsak kdaj želel organizirati zabavo, o kateri bi nato še dolgo govorili. Projekt X se je v bistvu delno zgledoval po resničnih dogodkih, saj je leta 2008 16-letni Avstralec Corey Delaney na enak način organiziral zabavo na svojem domu, vabila pa je poslal preko takrat popularnega družabnega omrežja MySpace. Na zabavo je nato uletelo več kot 500 ljudi, situacija pa je narasla do te mere, da so se ljudje spopadli s policijo in jim s kamenjem celo uničili en avto. Corey je zaradi tega postal lokalna legenda, še posebej smešen in legendaren pa je nato postal njegov intervju, kjer ga jezna novinarka skuša pripraviti do obžalovanja, njemu pa je bilo za vse skupaj povsem vseeno.

Nizka kvota denarja je bila za razvoj filma pametno vložena. Za produkcijo filma je poskrbel Todd Phillips, ki se je nato odpravil delati filme Hangover, nato pa se je vrgel v resne filme tipa Joker. Projekt X vsebuje tudi naravnost legendarno glasbeno spremljavo, ki vključuje imena kot so Kid Cudi, A-Trak, J-Kwon in Steve Aoki.

Zaradi uspeha filma se je hitro začelo govoriti o nadaljevanju Projekt XX, ki bi moral nato iziti leta 2016, a od tega ni bilo nič, Jonathan Daniel Brown, ki je v filmu igral JB-ja pa je leta 2021 povedal, da lahko na nadaljevanje kar pozabimo.

Projekt X je na voljo za gledanje preko HBO Max-a, a v Sloveniji zaradi nekega razloga ni na voljo, tako da boste primorani v uporabo VPN-a.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime