Strayed Lights – indie Soulslike izkušnja, s čudovitimi barvami

Če česa ne maram v igrah razvijalca FromSoftware je njihova tehnika pariranja udarcev, ki je prisotna že iz prvega Dark Soulsa, v igri Sekiro pa je postala edina možnost uspešnega napredovanja. Enostavno moji možgani ne znajo dovolj hitro prihajajočega udarca nasprotnika, zaradi česar sem se pariranja, če je le mogoče, izogibal.

K sreči pa vse igre niso tako zahtevne in čeprav igranje Strayed Lightsa v glavnem temelji na pravočasnem pritiskanju tipke za pariranje, je razvijalec Embers zadevo naredil dovolj sproščajočo, da ob neuspehih nikoli nisem trgal že zdaj preredkih las iz glave, dobra glasbena spremljava ob čudovitih barvah pa izkušnjo spremeni iz “Soulslike” v “Soulslite”.


Razvojna ekipa: Embers
Založnik: Embers
Platforme: PC, PS5, PS4, XSX, XO, NS
Nakup: Steam
Datum izida: 25. april 2023
Igrano na: PC


NAPOVEDNIK


Strayed Lights ne nosi kakšne posebne zgodbe, ki bi vsebovala dialoge in daljše vmesne sekvence, saj vse stavi na igralnost. Dovolj je vedeti, da se rodite iz žerjavice kot junak, brez določenega spola, nakar se hitro podate v raziskovanje stopenj, ki so čudno prazne, a zaradi svoje izoliranosti kljub temu čudovite.

Igra vam že skoraj takoj na začetku dostavi prvega večjega nasprotnika, ki vas lepo podučil glede tistih glavnih fint boja. Kot rečeno je treba zaobvladati pariranje nasprotnikovih udarcev, ki temu nato zmanjšajo življenjsko črto, nam pa to še generira zdravje. Sicer je na voljo tudi izmikanje, a to je nekam štorasto in nepriporočljivo, saj si prek tega ne boste obnovili zalogo zdravja, hkrati pa tako ostanete odprti na nove napade. Čeprav je pariranje na začetku preprosto, saj so okna za ustrezni pritisk ustrezne tipke dokaj široka, se stvari zapletejo, ko začnejo sovražniki proti vam prožiti rdeče ali modre napade. Takrat morate namreč tudi spremeniti svojo barvo, ki se ujema s tisto od nasprotnika. Zamahujemo lahko tudi mi in iz vsega tega nastane zanimiv ples pariranja, napadov in preklapljanja med barvami, ki skozi nekje 5-urno izkušnjo postaja čedalje težavnejši, saj začnejo nasprotniki kmalu mešati vzorce napadov in te naredijo nepredvidljive.

strayed lights
Večino igre boste preživeli med spopadanjem z večjimi nasprotniki, ki so barvno različno kodirani.

K sreči nas unikatno zamišljene beštije ne bodo napadale na čisto vsakem koraku in v bistvu so spopadi na začetku usmerjeni bolj na 1v1 in zato se skoraj vsaka bitka čuti kot šefovska, a igra vam rada kdaj malce še dodatno premeša štrene in v arenski boj dostavi dva nasprotnika, vsak pa vsebuje svojo barvo napadov.

Tole bojevanje tvori glaven del vaše izkušnje, a Strayed Lights je tudi na pol platformščina, tako da bo treba premagati tudi kakšno terensko oviro. Žal se tule pozna, da je igra nastala kot plod manjšega studia, saj so animacije mestoma malce pomanjkljive in skakanje naokoli ni tako zadovoljivo kot pa bi lahko bilo – še posebej tule zmotijo dokaj neprepoznavne police, za katere se lahko naš junak oprime, a se ne ločijo dovolj od okolice, včasih pa napoči tudi problem glede orientacije, saj naš Žerjavček ne stopi tja, kamor je usmerjen.

strayed lights
Med raziskovanjem boste naleteli tudi na miroljubna bitja, ki jih lahko malce pocrkljate.

Nerodno platformsko akcijo omilijo dobro zamišljene stopnje, ki so na ogled naravnost čudovite. Strayed Lights je vsekakor ena bolj živobarvnih iger kar smo jih videli, saj je je barvna paleta vsega naravnost čudovita in res se mi je malce ob njej potožilo, da na moji mizi ne stoji OLED monitor ali pa da si doma ne lastim konzole Nintendo Switch, ki vsebuje OLED ekranček. Prelivanje vseh barv okolice in tudi na sovražnikih je čudovito, vse to pa izdatno podpre tudi lepa glasbena spremljava, ki sicer ni preveč bučna, a je ravno pravšnja za takšno igralno izkušnjo.

Svet Strayed Lightsa sicer ni povsem odprt, a ponuja nekaj prostega raziskovanja, ki vam v skritih kotičkih prinese nekaj dobrih. Med igranjem sicer nikoli ne boste dobili občutka, da je razvojna ekipa želela umetno podaljšati igralni čas, saj so vse stopnje in spopadi narejeni tako, da se skozi njih sprehodite samo enkrat, nakar pridete do konca, ki kakšnega resnega izgovora za ponovno preigravanje ne nudi.

strayed lights
Stopnje so čudovite in ponujajo kar nekaj skritih kotičkov.

In to je problem, saj igra v razpon traja 5 ur, nekateri pa se bodo skozi njo odpravili v še krajšem času, za to pa boste na Steamu morali odšteti 25 €, kar se zdi malce veliko.

Izkušnja je tako kratka, a sladka, razvijalec Embers pa je pokazal, da v svojih vrstah skrivajo kar nekaj talenta in samo upamo lahko, da bo prodaja stekla dovolj dobro, da bodo pri svojem naslednjem naslovu dostavili še bolj nadgrajeno igralno izkušnjo, ki bo mogoče ponudila tudi kakšno uro več zabave.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Strayed Lights je kratka, a dokaj unikatna izkušnja, ki prinese nekaj zanimivih igralnih mehanik, čudovite barve in lepo glasbeno spremljavo. Če ste oboževalec pariranja in zgodb, ki jih morate sestaviti z lastno domišljijo, potem se zadevi splača ponuditi priložnost, a ne pričakujte kakšne res širne igralne izkušnje, saj je za kaj takšnega enostavno prekratka.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Strayed Lights je kratka, a dokaj unikatna izkušnja, ki prinese nekaj zanimivih igralnih mehanik, čudovite barve in lepo glasbeno spremljavo. Če ste oboževalec pariranja in zgodb, ki jih morate sestaviti z lastno domišljijo, potem se zadevi splača ponuditi priložnost, a ne pričakujte kakšne res širne igralne izkušnje, saj je za kaj takšnega enostavno prekratka.Strayed Lights - indie Soulslike izkušnja, s čudovitimi barvami