Kje in kako spremljati letošnjo Evrovizijo?

Spet je nastopil tisti čas v letu, ko se celotna Evropa združi pred televizorji in skupaj spremlja tekmovanje Pesem Evrovizije, ki je postalo tako popularno, da je Hollywood iz njega sproduciral uradno glasbeno komedijo v kateri je glavno vlogo nosil Will Ferrell. Tudi letos bo tekmovanje razdeljeno na več faz, saj je tekmovalcev preveč in vsi od njih se pač ne morejo uvrstiti v finale.

Letošnje tekmovanje bo potekalo v Liverpoolu, a ne zaradi tega, ker bi Združeno kraljestvo lani osvojilo prestižno lovoriko, saj je ta čast pripadla Ukrajincem in njihovi glasbeni skupini Kalush Orchestra. Gledalcem seveda ne bi bilo preveč všeč, če bi med gledanjem nastopov morali trepetati za življenja, saj je Ukrajina sredi aktualne vojne, zato je bilo dogajanje preseljeno v Liverpool, tam pa se bodo nocoj odvile prve kvalifikacije.

V prvih kvalifikacijah bo nastopilo 15 držav, a med njimi ne bo Slovenije, ki se bo letos poskušala prebiti vsaj do finala, zastopala pa nas bo fantovska skupina Joker Out. Bo pa med nastopajočimi kar nekaj zanimivih kandidatov – med njimi so denimo Hrvati, njihovi predstavniki Let 3 pa bodo na odru odigrali dokaj kontroverzno pesem, ki ni všeč ravno vsem, saj se zopet vrti okoli Ukrajine in Rusije. Med 15. predstavniki bo ob samem koncu nastopila tudi Finska, ki je ena od letošnjih favoritk za zmago.

Prve kvalifikacije se bodo odvile nocoj, 9. maja ob 21.00, nastope pa bomo lahko spremljali preko kanala RTV Slovenija 2, a če vam gre morda na živce slovensko komentiranje se lahko poslužite tudi uradnega YouTube kanala, kjer vam ne bo treba poslušati prevajalca.

Druge kvalifikacije se bodo odvile 11. maja in to spet ob 21.00, na teh pa bo nastopilo 16 držav. Joker Out bo na oder skočil kot 10. nastopajoči in srčno upamo, da se letos prebijejo vsaj do finala, medtem ko jim nekateri napovedujejo celo boj za kolajne. Tako kot prejšnje kvalifikacije, bomo tudi te lahko spremljali na RTV Slovenija 2 in preko prenosa na YouTubu.

Vse skupaj bo pripeljalo do 13. maja, ko se bo ob 21.00 odvil glavni finale, tega pa bomo lahko spremljali na enak način kot kvalifikacije – edina sprememba tule je dejstvo, da bo finale na RTV Slovenija 1.

Organizacija, ki skrbi za Pesem Evrovizije, že nekaj časa ponuja tudi uradno aplikacijo, ki je na voljo za iOS in Android sisteme, ta pa omogoča kar nekaj zanimivosti, ki jih bodo pozdravili vsi navdušenci tega pevskega šova. Lahko si denimo sestavite svojo lestvico nastopajočih in nato to primerjate s svojimi prijatelji. Aplikacija vam omogoči tudi dostop do uradnega glasovanja, a to ni brezplačno, saj se aplikacija v bistvu samo poveže s telefonsko storitvijo za klice in SMS-e, te stvari pa vam ob glasovanju odbijejo nekaj evrskega drobiža.

evrovizija

Na stavnicah je trenutno na prvem mestu Švedska, ki je po predvidevanjih daleč pred vsemi in ima tako za zmago kar 43 % možnosti, na drugem mestu pa je Finska z 22 %, na tretjem mestu pa so Francozi, ki jim nekateri za zmago pripisujejo 7 % možnosti. Slovenija je na stavnicah šele na 18. mestu, a seveda so vse skupaj predvidevanja, saj Pesem Evrovizije rada preseneti, zato bo končni razplet znan šele v soboto

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

  1. Glede stavnic pa, letos marsikdo predvideva, da bo presenečanje tako kot leta 2019, ko je bil zmagovalec en, ki ni zmagal ne v telefonskih točkah in ne žirantskih. Švedsko sumijo, da bo zmagovalka žirije glede telefonskih glasovanj pa sumijo, da ne bo preveč popularna, ravno obratno ba predvidevajo za finsko zato veliko kdo že sumi, da bo zmagala francija, celo Slovenija je v teh predvidevanjih na visokem položaju, saj sumijo, da bomo imeli dobre točke od žirij kot tudi glasov, ampak to so seveda malo tudi mokre sanje.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime