Google in Adobe bosta združila orodji umetne inteligence za ustvarjanje unikatnih slik

Umetna pamet ni že dolgo samo podlaga za ure dolge pogovore z botom ChatGPT-jem, saj se je naselila tudi v svetu ustvarjanja slik. Podjetje OpenAI, ki je spočelo ChatGPT, je za te namene ustvarilo dodatno orodje Dall-E, od prvega razkritja pa se konkurenca trudi ujeti vse te njihove izdelke.

Najbolj voda v grlo teče Googlu, ki je pri razkritju ChatGPT-ja in integraciji tega v iskalnik Bing ostal spuščenih hlač, nakar so začeli pospešeno delati na svoji lastni umetni inteligenci, ki so ji nataknili ime Bard, prva predstavitev te pa je bila katastrofalna, saj je Bard pri enostavnem vprašanju podal nepravilen odgovor, zaradi česar je bil Google deležen kar nekaj zasmehovanja.

Vendar pa se je delo na Bardu medtem nadaljevalo in Google je na svoji včerajšnji konferenci I/O najavil, da so stopili v partnerstvo s podjetjem Adobe, njuno sodelovanje pa bo spočelo partnerstvo umetnih pameti Bard in Firefly.

Firefly je Adobov lastni produkt, ki deluje na enak princip kot Dall-E. Programu zapovemo nekaj tekstovnih komand, umetna inteligenca pa nato v Fireflyju ustvari unikatno generirano podobo. Adobe ima tule nekaj prednosti pred konkurenco: njegova umetna inteligenca se je učila na milijonih njihovih lastnih slik, prav tako pa se je učila na podobah, ki posedujejo odprto licenco, zaradi česar ni strahu, da bi končni izdelek kakšne avtorske pravice.

Druga prednost so njihove izkušnje, saj Firefly ponuja enostavno urejanje slik, uporabniški vmesnik in funkcije orodja pa so veliko podedovale od dolgoletnih urejevalnikov tipa Photoshop in Illustrator. Na voljo bo tudi Adobe Express, ki je namenjen urejanju slik na telefonih, kar nato prav pride za razne objave na družabnih omrežjih.

Google je pokazal nekaj malega glede integracije Barda in Fireflyja in zadeva je videti dokaj enostavna: v okno boste vtipkali svoje želje glede svoje slike, nakar vam bo umetna inteligenca zgenerirala nekaj podob, ki jih bomo lahko kasneje še malce uredili. Datumsko zadeva še ni določena, a naj bi več izvedeli v prihajajočih tednih.

Google je tudi razkril večjo dostopnost do Barda, ki je po novem na voljo v več kot 180 državah in teritorijih. Številka je malce zavajajoča, saj med naštetimi novimi območji najdemo bolj teritorije tipa Norfolk Island, medtem ko so iz seznama izključene večje države kot so Francija, Nemčija oziroma celotna Evropska unija, manjka pa tudi Kanada. Celoten seznam držav in teritorijev najdete tukaj, verjetno pa ni treba dvakrat omenjati, da na njem ne boste našli Slovenije.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime