EU odobril nakup Microsoftov nakup Activision Blizzarda

Microsoftov nakup založnika Activision Blizzard, ki je eden največjih v zgodovini in bo stal kar 68,7 milijarde dolarjev je slabe tri tedne nazaj naletel na nepričakovano oviro, saj je kupčijo takrat blokiral organ za konkurenco in trge znotraj Združenega kraljestva (CMA), ta situacija pa zaenkrat ostaja nerazrešena, kljub temu, da je Microsoft vložil pritožbo.

Na kupčijo pa je zdaj posijal vsaj en žarek upanja, saj je nakup včeraj odobrila Evropska unija, kar za Microsoft pomeni pomembno zmago in nov korak do končnega nakupa Activision Blizzarda. Evropska komisija je po obsežni raziskavi prišla do zaključka, da nakup ne bi škodoval konkurenčnosti na trgu konzol, kjer Microsoft trenutno zaseda tretje mesto.

Komisija je bila, tako kot zgoraj omenjeni CMA, bolj zaskrbljena zaradi Microsoftovih storitev v oblaku. Specifično je zaskrbljujoča tema pretočnega igranja preko oblaka, ki bi lahko škodovala konkurenci, saj ta nima takšnega finančnega zaledja za ponujanje resne konkurenčne storitve, s tako bogato knjižnico iger. Ravno zaradi teh skrbi je CMA blokiral nakup, medtem ko je evropska komisija k temu pridodala, da bi preko igranja v oblaku Microsoft še bolj utrdil svoj nadzor nad trgom operacijskih sistemov na PC-ju, kjer ima že tako monopol.

A za razliko od CMA-ja so evropsko komisijo zadovoljile Microsoftove obljube in zaveze, ki ponudnikom oblačnega igranja znotraj Evropske unije omogočajo pridobitev brezplačne licence do pretočnega igranja iger založnika Activision Blizzard, zaradi česar bodo lahko igralci te igre igrali na kakršnikoli platformi si želijo. Trenutna zavezanost velja za nadaljnjih 10 let, seveda pa bo evropska odobritev temeljila na temu, če se bo Microsoft teh dogovorov res držal, njihovo pridnost pa bo spremljal neodvisen nadzornik.

CMA se je na novico že odzval in na Twitterju zapisal, da spoštujejo odločitev Evropske unije, a da stojijo za svojo odločitvijo, saj bo po njihovem mnenju zdaj Microsoft nadziral trg, ki je bil prej povsem odprt, zraven pa še diktiral svoje pogoje prodajanja iger in na katerih platformah bodo igralci te lahko igrali.

Microsoft je tako dosegel zmago, a od končnega cilja je oddaljen še vsaj nekaj mesecev. Najprej mora nakup odobriti še FTC oziroma ameriška Zvezna komisija za trgovino, ki je proti Microsoftu vložila kar tožbo, tako da jih tam čaka še večja bitka, nakar morajo še zmagati pritožbo proti CMA-ju, kar prav tako ne bo lahka naloga.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

3 KOMENTARJI

  1. Namesto, da NAJPREJ poskrbijo za enakopravno obravnavno Microsofta in njegovih storitev v vsej EU – za vse nas, ter šele potem delajo kupčije.

  2. En popravek, FTC je šel v tožbo, ker če želi blokirati mora to storiti in tudi zmagati, saj za razliko od evropske komisije in CMA nimajo take moči. A vsi predvidevajo, da so to tožbo že zdavnaj zgubili, saj so namesto igranja v oblaku vložili tožbo, da bodo s tem nakupom dobili preveliko moč na trgu konzol oz. drugače povedano, se je Sony zjokal FTCju in z prvim dnem hočejo blokirat, brez da bi sploh kaj raziskali, kaj je njihova naloga.

    Tudi če malo raziščeš in prebereš odgovor CMA vidiš, da je moglo biti nekaj podobnega, saj če podrobno prebereš razlog, nima ne glave ne riti. Glavni razlog da so zavrnili je ta, da bo MOGOČE čez par let cloud velika stvar in uni bodo zdaj ukrepali, da MOGOČE ne bo mel 1 prevelike prednosti. S tem da so pri Microsofti gledali, da je kao vsak gamepass uporabnik tudi uporabnik clouda a so čist spregledali, da amazon ponuja cloud gaming amazon prime uporabnikom, torej 200 milijonov uporabnikov.

    Prav tako ima hoče trenutno britanska vlada zrušiti CMA, ker so v zadnjem času vsem tehničnim gigantom zavrnili nakupe in jim to ni všeč, ker biznis selijo izven UK. Zavrnitev Microsofta jim je bila pika na i. Tako da še bo zanimivo.

    • V vsakem primeru je kupčija daleč od dokončane. Nekateri sicer ugibajo, da bi se znal Microsoft v celoti umakniti iz UK-ja, a v to dvomim, saj je to njihov drugi največji trg in si res ne morejo privoščiti njegove izgube, saj je skoraj celotna Evropa pod Sonyjevim dežnikom.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime