Sovjetska streljanka HROT danes zapušča Zgodnji dostop

Starošolske igre tipa Quake 1 in 2 so sodobni generaciji igralcev videti hudo zastarane in to do določene mere tudi drži, a nekaj čudnega je na teh zastarelih podobah, saj znajo te retro igre pričarati občutke, ki spodletijo sodobnim igram. Predelava igre Dead Space je resda čudovita v vseh pogledih in spočne nekaj res grafično impresivnih scen, vendar pa se sam še vedno vsake toliko spomnim moda They Hunger za igro Half-Life 1, ki ima v uvodni sekvenci avto, brez vrtečih se gum, a atmosfera celotnega dogajanja je bila tako moreča in izolirana, da se izkušnje spominja dve desetletji kasneje.

HROT je po drugi strani novodoben naslov, ki pa vizualno kopira podobo starošolskih streljank, a se ne ustavi samo tukaj. Projekt, ki je v bistvu rezultat dela enega človeka z imenom Spytihněv, ta pa je v Pragi skoval unikatno prvoosebno streljačino, ki se dogaja v alternativni zgodovini Čehoslovaške, ki jo je zadel nek apokaliptični dogodek.

Zgodba je sicer bolj kot ne samo izgovor za vrsto bizarnih dogajanj, ki smo jih do sedaj izkusili skozi dve epizodi, vsaka od teh pa je vsebovala vrsto unikatnih in res zapomljivih stopenj, ki skoraj za vsakim ovinkom skrivajo neko skrivnost. Vse to spremlja radostna akcija razstreljevanja pikslastih nasprotnikov, ki včasih pred napadom pobruhajo tla, nekateri pa so zaradi neznanega razloga odeti v skafandre in nosijo gas maske.

Poleg dobrih strelskih segmentov so tu tudi razne smešnosti, kot je denimo upravljanje majhnega vlakca ali pa interaktivni koledar s konji. Te zadeve se zdijo morda nesmiselne, a Spytihněv jih rad deli preko Twitterja in zraven pripiše, koliko truda je šlo v animiranje posamezne zadeve. Pred kratkim je denimo zapravil dva dni kodiranja samo za to, da bi ustvaril realistično simulacijo astronomske ure – ni naključje, da eno najbolj slavnih takšnih ur najdemo ravno sredi Prage, tam pa je bila nameščena leta 1410 in danes velja za najstarejšo uro, ki še deluje.

HROT je po letih razvoja le doživel zaključno vrstico kode, saj je Spytihněv najavil, da bo danes izšla tretja in hkrati tudi zadnja epizoda, ki bo štela 26 stopenj. S tem bo razvoj tudi zaključen, kar pomeni izhod iz stanja Zgodnjega dostopa, za to izkušnjo pa boste na Steamu in GOG-u odšteli 16,79 €.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime