Novi skenirani posnetki Titanika so naravnost neverjetni

Naziv najbolj slavne pomorske katastrofe vseh časov zagotovo pripada ladji Titanik, ki je 15. aprila leta 1912 na svojem deviškem potovanju potonila sredi severnega Atlantika, s sabo pa je v zmrznjene globine potegnila več kot 1.500 življenj. To nesrečno potovanje je od takrat orisalo ogromno dokumentarcev, splošna raja pa je dogodke podoživela skozi film Titanic iz leta 1997, ki ga je režiral James Cameron in se preko njega zapisal v filmsko zgodovino.

Titanik nam tako že več kot 100 let buri domišljijo, saj ladja še vedno ni izdala vseh svojih skrivnostih. Internet se še danes prereka o temu kdo je v bistvu glavni krivec in kako bi potekali dogodki, če bi kakšna ladja prej prispela na pomoč. V bistvu niti ni še točno jasno, kako je ladja potonila: vsi se strinjajo, da je razlog ledena gora, a mnenja se krešejo glede tega, ali je Titanik goro samo oplazil ali pa se je vanjo zaletel čelno.

Morda bo nekaj odgovorov na ta vprašanja priskrbelo podjetje Magellan Ltd, ki se ukvarja s skeniranjem globočin morja, za namene dokumentarca, ki ga dela Atlantic Productions, pa so se spravili v natančno skeniranje potopljene ladje. Preko posebnih podmornic so ob ruševini prebili več kot 200 ur in v tem času spočeli več kot 700.000 slik, dokler niso natančno preslikali vsakega centimetra ladje, iz tega pa so lahko nato ustvarili natančno poustvarjen 3D model, ki si ga lahko ogledate v videu zgoraj.

In končni rezultat je res nekaj takšnega, kar še nismo videli. Sicer je posnetkov Titanika na spletu ogromno, a vsi ti so narejeni ob bledi osvetljavi, zaradi rje, alg in usedlin pa podrobnosti niso dobre vidne. 3D skeniranje odpravi te napake, saj lahko zdaj ladjo končno vidimo primerno osvetljeno in kljub 100 letom od nesreče so nekateri deli instantno prepoznavni. Skeniranje je bilo celo tako natančno, da lahko na propelerjih razberemo serijske oznake, raziskovalci pa upajo, da bodo novi posnetki lahko podali odgovor na dolgo trajajoče vprašanje točnega mesta, kjer je ledena gora zadela površino ladje.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

5 KOMENTARJI

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime