Windows 11 dobiva vgrajeno podporo za formate 7-Zip in RAR

Microsoft je na včerajšnji konferenci Build 2023 največ besed in pozornosti namenil umetni inteligenci, ki ni prevzela samo njihov iskalnik Bing, ampak se bo znašla tudi znotraj operacijskega sistema Windows 11 in vam bo pomagala pri delu z vsemi aplikacijami znotraj programske opreme Office.

Pozorne oči pa so znotraj prispevka na blogu opazile tudi zapis glede vgrajene podpore formatov datotek 7-Zip in RAR, kar zna pomembno spremeniti vsakdanje delo navadnega uporabnika.

7-Zip in RAR sta namreč sistema za stiskanje datotek, ki se uporabljata že celo večnost, a za razširjanje teh datotek smo morali nameščati ločene programe, ki smo jih morali prenesti iz spleta. Najbolj slaven pri teh je WinRar, ki ga za razširjanje in stiskanje datotek uporabljamo vse od sistem Windows XP, ta program pa je plačljiv, a ponuja 40-dnevni brezplačni preizkus, ki pa nima omejitev, če le ob vsakem opozorilu za nakup to obvestilo zaprete s klikom na gumb “Close”. WinRar je zaradi tega dobil naziv internetne legende, ki je spočela kar nekaj memov in smešnih videov, a zaradi vgrajene podpore v Windows 11 zna morda kmalu izginiti iz seznama programov, ki jih je treba nujno namestiti ob sveži inštalaciji Windowsov.

WinRar sicer ima tudi brezplačno alternativo 7-Zip, ki je zgrajena na odprti kodi, a morda so tudi tej šteti dnevi, saj ob vgrajeni podpori preprosto ne bo več potrebna. Seveda je treba najprej videti, kako se bo Microsoft odrezal pri tej integrirani podpori, vendar pa dejstvo ostaja, da se bo več desetletjih zaključuje nek del uporabniške izkušnje, ki bi sicer moral biti odpravljen že leta prej.

Podpora za te formate se bo zgodila v prihajajočih dnevih, a točnega datuma še nismo dobili.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime