Reddit protesti se nadaljujejo, potem ko je v javnost izcurjal interni e-mail direktorja

Morda ste v zadnjih dnevih opazili, da spletna stran Reddit, ki se sama oglašuje kot prva stran interneta, ne deluje tako kot bi morala. Reddit je namreč trenutno sredi množičnega protesta proti vodstvu, ki je aprila napovedalo dvig cen svojega protokola API, ki je tista temeljna stvar, zaradi katere sploh lahko delujejo neuradne aplikacije tipa Apollo. Te aplikacije si novih cen, ki bi letno znašale milijone dolarjev, preprosto ne morejo privoščiti, zaradi česar je Apollo napovedal, da bo 30. junija prenehal z obratovanjem, to pa se bo zgodilo samo dan pred tem, preden bodo začeli veljati novi ceniki.

Nova cena API-ja je bržkone posledica tega, da želi Reddit večino uporabnikov preseliti na svojo lastno uradno aplikacijo, kar bi jim seveda dvignilo dobičke. Reddit se uradno brani s tem, da je dvig cen posledica umetne inteligence, podjetji Google in OpenAI pa naj bi tako na enostaven način učili svoji umetni inteligenci na račun Redditove vsebine. Novi cenik jih pri tem zagotovo ne bo preprečil, a bo od tega vsaj Reddit nekaj zaslužil, namesto da vsebino razdaja praktično zastonj.

Reddit: We’re “Sorry”
by u/Dacvak in gaming

Zaradi ugašanja zunanjih aplikacij pa je na spletni platformi završal cel vihar kritik in zaradi njih so tako uporabniki kot tudi moderatorji napovedali večdnevni protestni izklop najbolj popularnih vej Reddita. Ti subredditi tipa r/videos in r/gaming vsebujejo milijone uporabnikov, a glede na nedavno izcurljani e-mail iz strani direktorja Steve Huffman, se vodstvo glede tega ne obremenjuje preveč.

Huffman je v e-mailu priznal, da je jeza uporabnikov očitna, a da bo kot vsaka jeza na Redditu tudi ta protest sčasoma minil. K temu je dodal, da bodo nove cene API-ja obveljale, pa naj se zgodi karkoli.

Razkriti e-mail je samo še dodatno podžgal moderatorje, ki so protestni shod načrtovali do 14. junija, zdaj pa so nekateri napovedali, da bodo subreddite zamrznili za nedoločen čas.

A vsi se ne držijo protestnih smernic. Nekatere večje veje kot so r/gaming in r/awww so se že vrnile, seveda pa lahko administratorji kadarkoli brcne moderatorje obstoječih subredditov, zaposli nove in zmrznjene veje zopet omogoči na svojo roko. Tega verjetno zdaj še ne bodo naredili in vse je odvisno od tega, koliko dolgo bo še trajala jeza uporabnikov in če nemara Reddit naredi kakšno spremembo, a zaenkrat se zdi, da je njihova taktika čakanje, da vihar mine, nakar se bo spet vse vrnilo na stare tirnice.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

  1. Vi pa ste geniji, prfektna novica, kje bi lahko oglaševali svoj forum pa tega ne storite in potem se pa čudite, da forumi umirajo, če pa osebje samo ne vlaga nobene energije not…

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime