Film Barbie prepovedan v Vietnamu zaradi enega kadra zemljevida

Cenzura v svetu filmov ni nič novega in še najbolj smo navajeni prepovedi filmov iz strani Kitajske, ki jim gre hudo v nos, če nekdo v filmu omeni karkoli v zvezi s Tajvanom ali pa če si kdo upa povedati kaj čez njihov komunistični režim. Vendar pa Kitajci niso edini, ki pozorno pregledujejo vsak kader filma za kakšnimi podobami, ki jim ne bi bile preveč všeč, saj isto počne njihova soseda Vietnam.

Slednja država je pred kratkim prepovedala predvajanje filma Barbie, ki se bo začel predvajati proti koncu tega meseca. V Vietnamu je bila že v teku večja promocijska kampanja, zdaj pa so bile vse omembe filma izbrisane iz medijev in iztrgani iz oglasnih panojev. Razlog za jezo Vietnamcev je namreč zemljevid, ki ga vidimo v enem kadru mape, ta pa naj bi na sebi nosil začrtano teritorialno linijo, ki so jo začrtali Kitajci, a je mednarodna skupnost ne priznava.

barbie

Gre za linijo, ki se ji reče “nine-dash line“, to pa je serija devetih črtic, ki v Južnokitajskem morju začrta območje, katero naj bi pripadalo Kitajski. Gre za konkreten kos sveta, ki vsebuje tudi nekaj otokov in povzroča probleme že dolgo, a načrtov za rešitev sporov preprosto ni, na začrtano mejo pa so jezni predvsem Filipinci in Vietnamci.

Film Barbie v enem kadru pokaže zemljevid sveta in ta je videti, kot da so ga zrisale otroške roke in je geografsko povsem napačen. Gre za sceno, ki je postavljena v ozadje, a pozorne oči vietnamske komisije so vseeno opazile, da se na zemljevidu okoli kontinenta, imenovanega preprosto “Azija” pojavijo črtice, ki naj bi predstavljale nezakonit kitajski teritorij.

Zadeva je malce čudna, saj v bistvu ne gledamo v devet črtic ampak jih je v kadru izrisanih samo osem, prav tako pa so te črtice na vzhodni in ne južni strani “Azije”. Hkrati se zdijo te črtice bolj kot nekakšna pot za ladjice in ne izgledajo kot da bi predstavljali izrisane meje, saj enake črtice lahko vidimo tudi okoli Grenlandije.

barbie
Animirani film Abominable je imel linijo črtic bolj nazorno pokazano.

Vendar pa so Vietnami temu navkljub prepričani, da si film Barbie zaradi tega zasluži prepoved predvajanja v njihovih kinematografih, to pa je že tretji film, ki je bil zaradi spornih črtic izključen iz njihovih velikih platen. Enaka usoda je doletela animirani film Abominable in Uncharted.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime