Prenovljena aplikacija Urbana je zdaj dejansko uporabna

Ljubljanski potniški promet oziroma krajše LPP je na včerajšnji novinarski konferenci predstavil prenovljeno aplikacijo Urbana, ki je bila sicer prisotna že prej, a zdaj dejansko omogoča veliko več priročnih funkcij in služi kot nekakšna zamenjava za fizično kartico.

Urbana je nekakšna vstopnica za ljubljansko življenje, vendar pa je njena uporaba mestoma bila dokaj mučna. V denarnici je bilo treba narediti prostor za še en dodaten kos plastike, za vožnjo z mestnimi avtobusi pa je treba kartico najprej napolniti na terminalih, ki so sicer dokaj pogosti znotraj središča Ljubljane, a izven mestnega jedra teh terminalov ne srečaš ravno na vsakem koraku.

Preko nove aplikacije, ki je že na voljo na iOS in Android sistemih, pa je uporaba veliko lažja. Sredstva si gor naložite preko kreditnega kartice, ki jo imate že naloženo znotraj telefona, tako da je obisk namenskega terminala odveč. Aplikacija celo omogoča samodejno obnavljanje naloženih sredstev, tako da če kdaj slučajno padete pod določeno mejo “žetonov”, bodo nova sredstva avtomatska posrkana iz vašega bančnega računa.

urbana

Urbana na telefonu se zdaj povezuje preko Bluetootha, tako da vam ob vstopu na trolo ne bo treba več pritiskati kartice na terminal, ampak vse skupaj naredite brezstično, možno pa je plačati tudi za več oseb naenkrat, kar pride prav v primeru, da imate ob sebi kakšnega znanca, ki Urbane nima. To brezstično plačevanje ni omejeno samo na avtobuse, ampak omogoča tudi plačevanje parkirnine, aplikacija pa vestno spremlja vaša parkiranja in celo zgodovino voženj. Dodan je celo zemljevid, ki vam izriše vsa parkirišča, urbanomate, postajališča Bicikelj, garažne hiše in celo mestne knjižnice, ki se nahajajo v vaši bližini. Spremljati je celo moč vožnjo avtobusov in njihove trenutne lokacije, kar smo prej lahko delali samo preko Google zemljevida.

Stvar je priročna, a ni popolna. Za začetek je aplikacija na voljo samo v angleškem jeziku, kar je malce bizarna odločitev, ki zna povzročati težave predvsem starejšim. V obzir je treba vzeti tudi dejstvo, da ob prenosu fizične kartice na digitalno, kar lahko naredite preprosto tako, da kartico položite na sprednjo stran telefona, fizična kartica ne bo več delovala. Slednje zna povzročati komu povzročati probleme – če si denimo kdaj poslal partnerja ali družinskega člana, da je knjige v knjižnici prevzel namesto tebe, si mu samo v roke porinil kartico Urbana, zdaj pa bi mu moral zaupati svoj telefon.

A na splošno je prenovljena aplikacija korak v pravo smer večje digitalizacije. LPP pravi, da prehod ni nujen in da bodo obstoječe fizične kartice še vedno delovale, prav tako jih bomo še vedno lahko polnili na urbanomate.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime