George R. R. Martin se strinja z mano: serija Pod rušo ima najboljšo finalno epizodo vseh časov

Ne vem sicer kakšno kozmično naključje je pripeljalo do tega, da sem včeraj zaključil z ogledom serije Pod rušo in je le dan za tem eden najbolj poznanih pisateljev George R. R. Martin, ustvarjalec fantazijske serije Pesem ledu in ognja, ki je podloga za televizijsko serijo Igra prestolov, na svojem blogu zapisal, da ima ravno ta serija najboljšo zaključno epizodo vseh časov. In presneto, da ima George prav.

George se je na svojem blogu zanašal na nedavni članek spletne strani Vanity Fair, ki je naštel seznam 25 popolnih epizod, ki so nastale v zadnjih 25 letih. Na seznamu najdemo nekaj resničnih težkokategornikov, ko so Prijatelji, Pisarna, Lost, Mad Men, Kriva pota in druge klasike. George je zapisal, da je veliko teh stvari v celoti pogledal tudi sam in zraven pripomnil, da je tudi epizoda Blackwater iz serije Igra prestolov ena njegovih najljubših, saj jo je tudi spisal sam. Vse te zadeve so po njegovem mojstrovine, a obstaja ena epizoda, ki premaga vse druge. Ta se imenuje Everyone’s Waiting in je zadnja, finalna epizoda serije Pod rušo, ki jo drugod po svetu imenujejo Six Feet Under.

George je na blogu pripomnil, da mu sicer celotna serija ni najljubša, saj so jo premagale stvari kot so Rome, Deadwood in Fargo, a ta zadnja epizoda je tako perfektna, da si preprosto ne more zamisliti, da bi jo kdo lahko premagal.

Georgevo mnenje delim tudi sam in z nama se strinja veliko starejših gledalcev. Serija Pod rušo je namreč na internetu redno našteta kot ena tistih z najboljšimi konci in ta sloves drži tudi danes, pa čeprav je od zaključka preteklo že 18 let.

Serijo je ustvaril Alan Ball, zgodba pa se vrti okoli družine Fisher, ki si lasti pogrebniški zavod. Že to je nam da unikatno lokacijo dogajanja, vendar pa je največja odlika serije fantastična zasedba igralcev in neverjeten scenarij, ki da osebam neverjetno globino. Medtem ko se liki dnevno soočajo z vprašanji glede življenja in smrti, se osebnostno skozi leta tudi pridno razvijajo, tako da na koncu 5. sezone gledamo povsem druge ljudi kot pa na začetku. No, skoraj, nekateri se preprosto ne morejo spremeniti, medtem ko drugi odrastejo, a ta njihova rast se ne zgodi čez noč in je treba na njej še kako delati.

Vse to privede do čudovitega, čeprav morda za nekatere tragičnega zaključka. Epizoda Everyone’s Waiting nam ne poda samo solzečega epiloga, ampak je v celoti odlična in vsebuje toliko zapomljivih trenutkov, da si nekateri samo iz izrečenih besed delajo tetovaže. Vendar pa je tistih zadnjih 10 minut najbolj zapomljivih, saj epizoda servira en boleč in zapomljiv udarec za drugim, vse to pa podpira čustvena skladba Breathe Me, ki jo je takrat spisala in odpela Sia.

Skratka, pod Rušo si zahteva veliko večjo slavo kot pa jo drži dandanes, a kakor pravijo njeni oboževalci, te ta serija najde takrat, ko jo potrebuješ v svojem življenju. Vseh 5. sezon si lahko ogledate na servisu HBO Max, a bodite opozorjeni, da prvi dve sezoni zaradi svoje starosti nista na voljo v formatu širokega zaslona, tako da boste ob straneh gledali črnino, se pa to spremeni v 3. sezoni, ki je na voljo v načinu 16:9.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

  1. Un bo glasen ja. Un ko je naredil grob zaključek svoje serije, ker več ni mel pojma kam jo naj vodi in videl da so jo ludje pohejtal in je vse vrgel v zrak in dela zdaj vse druga kot pa svojo knjigo. Dela se kot da za GOT ni nič kriv, kljub temu, da je tesno sodeloval pri izdelavi serije.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime