Microsoft ubija WordPad, Beležnica pa dobiva nove funkcije

Urejevalnik besedila WordPad je stalnica vseh operacijskih sistemov Windows in to že od leta 1995, ko smo na katodnih monitorjih gledali v ikone Windowsa 95. Kljub njegovi dolgoletni prisotnosti pa je WordPad program, ki se ga kdo bolj redko spomni ali pa dejansko uporablja. Največkrat se nam sramežljivo ponudi takrat, ko v iskalnik vtipkamo besedo “Word” in se spomnimo, da po zadnji sveži namestitvi Windowsov še vedno nismo naložili zbirke programov Office.

WordPad ni zamudil niti operacijskega sistema Windows 11, a pri njem se bo njegova življenjska pot tudi zaključila. Microsoft je namreč potihem napovedal, da WordPad ne bo dobival več novih posodobitev in bo tudi povsem odstranjen iz novejših verzij operacijskega sistema Windowsov, s čimer najbrž ciljajo na Windows 12, ki naj bi izšel enkrat v 2024. Uporabnikom priporoča, da se za oblikovanje dokumentov obrnejo proti njihovi plačljivi rešitvi Office, ki v sebi vsebuje tudi urejevalnik besedila Word, za preprosto tipkanje besed pa se lahko vedno obrnejo proti Beležnici.

WordPad bo tako kmalu romal v zaslužen pokoj in nekako je poteza Microsofta logična. Za urejanje besedil imamo dandanes veliko več možnosti kot pa njega dni: poleg prej omenjenega Worda lahko brezplačno prenesemo OpenOffice ali pa se lotimo tipkanja znotraj Google Dokumentov.

Nikamor pa ne gre WordPadov mlajša sestrica Beležnica. Tudi ta ima v sistemih Windows bogato zgodovino in je pri uporabnikih zaradi svoje preprostosti in možnosti tipkanja kode veliko bolj priljubljena. Beležnica resda nima tako veliko funkcij kot WordPad, a je odlična za delanje manjših zapiskov, Microsoft pa ji je v zadnjih mesecih začel dodajati nove funkcije. Beležnica zdaj vsebuje zavihke, kmalu pa bo dobila tudi možnost samodejnega shranjevanja, tako da boste stvar lahko zaprli brez obvestil glede shranjevanja, ob ponovnem odprtju pa se bo obnovila vsa prejšnja vsebina, skupaj z zavihki.

Microsoft je na uradnem blogu še dopisal, da bo tudi Orodje za zajemanje kmalu dobilo nove funkcije. To nam je na začetku ponujalo samo zajemanje slik, kasneje pa smo dobili tudi možnost snemanja zaslona, to pa bomo v prihajajoči posodobitvi lahko sprožili preko kombinacije tipk, hkrati pa bomo lahko zraven zajelo še zvok iz mikrofona.

Tako Beležnica kot Orodje za zajemanje sta na voljo znotraj programa Windows Insider Program, datuma za izid splošni izid pa zaenkrat še nimamo.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime