Viralna uspešnica Only Up! odstranjena iz Steama

Obstajajo igre, ki so namenjene splošni publiki in tiste, ki so kot naročene predvsem za streamerje in ni nujno, da če je ena zadeva hudo zanimiva gledalcu, da bo hkrati privlačna tudi za streamerja. Navsezadnje lahko v Baldur’s Gate 3 izgubimo stotine ur življenja, vendar pa je spet to bolj slaba izkušnja za gledanje, če moraš nekoga gledati, ki se celo večnost ukvarja z ustvarjanjem lika in se odloča, kateri klobuk trenutno najbolj paše na Astariona.

Streamerji, še posebej tisti, ki si lastijo mlajše občinstvo, zato raje preigravajo bolj hitre naslove, ki lahko preko slave na Twitchu brž postanejo viralni. Ena takšnih uspešnic se je rodila to poletje pod imenom Only Up!, gre pa za dokaj enostavno tretjeosebno avanturo, ki nas pošlje v plezanje gromozanske stopnje, ki nas, tako kot je to razvidno iz imena, pelje čedalje višje.

Stvar je kot naročena za streamerje, saj je preprosta za igranje, ne zahteva kakšne resne pozornosti, gledalci pa se lahko zabavajo ob jeznih streamerjih, ki zaradi enega nerodnega skoka izgubijo uro napredka in morajo potovanje začeti znova. Na takšen način je poprej zaslovela tudi igra Getting Over It with Bennett Foddy, le da je tule akcijo moč spremljati v 3D obliki.

Žal pa je internetne zabave preko te viralne igre konec, saj jo je razvijalec umaknil iz Steama, zraven pa zapisal, da si mora vzeti čas zase in za svoje mojstrovanje razvoja iger. Projekt je delo enega samega razvijalca, ki se kliče Indiesolodev, ta pa zdaj že dela na svojem naslednjem projektu, imenovanem Kith, ki bo bolj kinematografična izkušnja. Indiesolodev je delo na Only Up! opustil zaradi vsega stresa, ki mu ga je povzročila nenadna slava tega naslova in zdaj preprosto potrebuje čas za zdravljenje.

Igra je bila tako res umaknjena iz Steama in zdaj ni več na voljo za nakup, a tisti, ki si jo že lastite v svoji knjižnici na Steamu, boste z igranjem še vedno lahko nadaljevali.

Indiesolodev je imel morda še kakšne druge razloge za umik igre iz Steama kot pa samo celjenje psiholoških ran. Tekom obstoja igre Only Up! se je na njen račun zvrstilo več upravičenih negativnih kritik, saj so bile stopnje sestavljanje iz modelov in grafik, ki jih je ustvaril nekdo drug, nakar jih je Indiesolodev samo zmešal skupaj v nekakšno platformščino. Prav tako so stopnje vsebovale veliko referenc na kriptovalute in tudi samo ime bi lahko vzeli za nekakšno verzijo znanega kripto reka “To the Moon!”.

Only Up! je bil julija za en dan umaknjen iz Steama, saj se je nekdo pritožil zaradi kršenja licence anime modela, ki ni bila namenjena komercialni rabi. Čisto možno je, da je Indiesolodev v igro vključil še kakšne druge takšne stvari in je zdaj, ko je viralnost minila, zadevo raje potegnil iz Steama, preden ne bi kdo našel še česa in morebiti sprožil tudi tožbo z zahtevo po odškodnini.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime