The Crew Motorfest – Ubisoft je dostavil presenetljivo zabavno dirkačino

Dirkačine so se skozi svojo zgodovino dolgo delile na dva tabora: realistične izkušnje, ki za igranje praktično zahtevajo volan in arkadne preizkušnje, ki jih človek lahko igra na tipkovnici in so zato lahko priučljive.

Microsoft pa je leta nazaj ugotovil, da se da oba žanra malce premešati in na ta način dostaviti nekaj povsem novega. Iz te ideje se je rodila serija dirkačin Forza Horizon, ki je zares postala popularna s tretjim delom, aktualni peti del pa predstavlja vrhunec te formule, čeprav se je zadeva malce preveč zgledovala po predhodniku.

A uspeh te serije je dal jasno vedeti, da se bodo odslej na pol arkadne izkušnje zgledovale po Forzinem primeru. Formulo je poskušal leta 2020 kopirati Codemasters, ki je takrat dostavil igro Dirt 5, zdaj pa je svoj poskus v tej smeri spočel tudi Ubisoft, ki je nekaj dni nazaj spočel tretji del serije The Crew, tokrat podnaslovljen Motorfest.

V projekt igralci niso imeli veliko zaupanja, a Ubisoft je tokrat dejansko presenetil in dostavil sila zabavno dirkačino, ki sicer na momente že kar nesramno kopira svojega idola, a po drugi strani se upa dostaviti tudi nove izkušnje, ki jih ne srečamo nikjer drugje.


Razvojna ekipa: Ivory Tower
Založnik: Ubisoft
Platforme: PC, PS5, PS4, XSX, XO
Nakupuradna stran
Datum izida: 11. september 2023
Igrano na: PS5


VIDEO RECENZIJA


Da se je Ubisoft topot morda malce preveč zgledoval po Microsoftovi seriji dirkačin je jasno takoj na začetku. Izberemo svoj lik, nakar se nam neka izjemno igriva ženska izpove o svojih dosedanjih dirkaških izkušnjah skozi različne avtomobilske panoge, te pa izkusimo tudi mi in se med uvodom zapeljemo skozi več njih. Če se spomnite je imela tudi Forza Horizon 5 identičen začetek, le da je pri Motorfestu ta precej daljši, saj zamenjamo kar nekaj vrst avtomobilov, preden se končno lotimo raziskovanja okolice.

Dogajanje je tokrat postavljeno na Havaje, kar pomeni razgiban teren, poln gorovij, blatnih in asfaltiranih cest ter raznih avtomobilskih izzivov, ki vas čakajo na praktično vsakem koraku. Uvod in predstavitev vseh teh zadev je spočetka že takšna, da če mi ne bi nekdo povedal, da sem zagnal nek havajski dodatek za igro Forza Horizon 5, resnično ne bi opazil razlike, da je tole dejansko igra povsem ločenega razvijalca. Tu je ogromna mapa, ki se jo lahko lotimo, kakor nam srce poželi, na poti nas čakajo izzivi kot so radarji, ki zahtevajo določeno hitrost, to pa vam nato prinese cekine in med vožnjo je bila na začetku edina večja razlika slalom, ki ga najdete na nekaterih odsekih cest, nakar morate do cilja zavijati levo in desno.

the crew motorfest
Čaka vas več različnih dirkalnih panog in ljubitelji japonskih avtomobilov boste vsekakor pozdravili lučkasto verzijo Tokia.

Vendar pa se boste na splošno oboževalci Forze tule počutili kot doma, saj gre stvar celo tako daleč, da lahko s stiskom tipke prikličete umetnopametno asistentko Caro, ta pa izjemno rada čeblja, podaja nasvete in je na splošno tako optimistično naravnana, da bi ob njej skoraj fasal sladkorno.

To zgledovanje po Forzi zna biti za koga vzpodbudno, medtem ko zna nekatere odtujiti, a dejstvo je, da The Crew Motorfest začne nato zlagoma predstavljati novosti, po katerih se loči od konkurence.

Glavnino igranja boste počenjali skozi seznam predsestavljenih dirk, ki se imenujejo Playlists. V praksi to deluje tako, da si najprej izberete svoj izbrani dirkalnik, nakar se z njim po odprtem svetu odpeljete do določene točke, kjer vam je preko vzdušene sekvence predstavljena trenutna Playlista, nakar se odpeljete do prve od mnogih dirk, ki se odvija znotraj določene dirkalne panoge.

Te so raznovrstne, a po drugi strani dokaj tipične: tu je denimo Playlista, ki v sebi vsebuje dirkanje z ameriškimi mišičnjaki, pa potem je tu japonska panoga, kjer se Havaji spremenijo v lučkaste barve Tokia, potem je tu dirkanje s klasičnimi oldtajmerji in tako naprej in tako dalje.

the crew motorfest
Vsak vnovični zagon igre vas postavi na noge, kar vam omogoča ocenjevanje okrancljanih avtomobilov iz strani drugih igralcev.

Vse to vam je znano že iz drugih dirkačin, a Motorfest te dogodke popestri z unikatnimi izzivi. Vse ni odvisno samo od dirkanja po krogih in procentualne vožnje do cilja. Določene Playliste zahtevajo tudi posebno panogo lovljenja ovinka skozi driftanje in tam je treba s kurjenjem gum v omejenem času doseči zahtevano število točk, nakar je tu še Drag racing, ki je bil sposojen iz prastarega Need for Speed Undergrounda, kjer je treba stisniti pedalko do dna in vmes skrbeti za pravočasno preklapljanje prestav.

Novosti tu še ni konec, saj je serija The Crew znana tudi po temu, da skočimo še v kakšno drugo zadevo kot pa štirikolesnike. Preizkusimo se lahko v dirkanju z motorji, čolni in celo avioni, vsaka od teh preizkušenj pa zahteva učenje nove nadzorne sheme. Roko na srce v teh drugih vozilih nisem preveč užival, saj stvari preprosto niso tako izpopolnjene kot pa dirkanje z avti. Še posebej dolgočasno se mi je zdelo upravljanje motornih čolnov, medtem ko so bila letala bolj kot ne samo občasna popestritev.

A če se osredotočite samo na vožnjo z avti boste iz izkušnje potegnili veliko zabave. Proge so dobro postavljene in nas rade zapeljejo skozi raznolik teren, nadzor pa je odličen in lahko priučljiv, tako da boste že v dobri uri drveli skozi ovinke kot nek veteran dirkanja. Dirkalna kampanja ponuja 5 različnih težavnosti in za uvod sem si vzel tretjo po vrsti, ki pa ni predstavljala nekega resnega izziva. Igra mi je nato sama ponudila skok na 4. stopnjo, a je bil razkorak kar pošten in priznati moram, da sem na tej stopnji nato vztrajal še naprej, saj sem na njej včasih na koncu za las zmagal.

the crew motorfest
Moč se je zapeljati tudi s takšnimi orjaki, takrat pa je najbolj pametno preklopiti na zunanjo kamero.

Motorfest se ne jemlje preresno in tudi samo dirkanje ni neka trdojedrna izkušnja, ki bi vam požirala živce. Tudi če se kdaj med dirko zaletite zato ne bo treba plačati kakšnega resnega davka, saj praktično vse ovire pred sabo zlahka pokosimo, ob upočasnitvi pa lahko vedno izrabimo nitro, ki nam brž povrne hitrost. Če nam gre kdaj res za nohte lahko vedno napake popravimo preko vrtenja časa nazaj in ovinek lahko tolikokrat popravimo, dokler nismo zadovoljni z izpeljanim.

Uspešno opravljanje Playlist nam prinaša nagrade v obliki novih avtomobilov, ki jih nato lahko izrabimo za vožnjo po odprtem svetu, ta pa ponuja svoje lastne mini naloge. Prej omenjeni slalom in hitrostne pasti sem že omenil, občasno pa lahko preko radarja in piskanja poiščemo določene zaklade, to pa nam prinese denarce, preko katerih lahko kupimo nove avtomobile. V igri boste našli vse tiste priljubljene znamke: od Merecedesov, BMW-jev, Hond in Porschejev, vsak od teh pa za nakup zahteva denarce, ki jih pridobite preko opravljanja izzivov ali pa vznemirljivih večigralskih dirk. Dražje zadeve zahtevajo nekaj grindanja, saj stanejo po več kot milijon, vendar pa je dirkanje dovolj zabavno, da se splača v njem pomuditi. Pretkani Ubisoft seveda te zadeve ponuja tudi v zameno za mikrotransakcije, a to je zdaj pri njihovih igrah že pričakovano.

the crew motorfest
Igra ponuja tudi vožnjo z letali in čolni, a nadzor teh ni tako slasten kot pa pri štirikolesnikih.

Kar se tiče grafike je tole živobarven naslov, ki mu lepote ne moremo oporekati. Ne vem sicer, če bi ga postavil ravno ob bok kakšnemu Gran Turismu 7, vendar pa za njim tudi pretirano ne zaostaja, treba pa je imeti tudi na umu, da je igra na voljo tudi za prejšnjo generacijo konzol. Zadevo sem igral na konzoli PlayStation 5 in med igranjem nisem opazil nobenega zatikanja, navduši pa tudi dejstvo, da ima vsak avto na volj več kamer, kjer se ena nahaja tudi znotraj avtomobila, tako da je Ubisoft oziroma razvijalec Ivory Tower poskrbel tudi za prerisovanje kabin vsakega vozila v digitalno obliko.

The Crew Motorfest je tako povsem spodobna dirkačina, ki se sicer na čase preveč zgleduje po seriji Forza Horizon, a zna dostaviti tudi stvari, ki ga ločijo od konkurence. Dirkanje je zatorej zabavno in lahko priučljivo, večigralstvo pa podpira do 30 sodelujočih, zaradi česar se upam staviti, da bo Motorfest še dolgo igran in mu ne bo kmalu zmanjkalo pritoka sveže vsebine.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Za igro The Crew Motorfest nihče ni gojil kakšnega resnega upanja, a Ubisoft nas je presenetil in dostavil zabavno pol-arkadno dirkačino, ki ponuja zabavne proge, dober nadzor avtomobilov in večigralstvo, ki podpira širok nabor istočasnih dirkačev. Res je, da se zadeva malce preveč zgleduje po seriji Forza Horizon, a če vam je bila tista serija všeč in ste si zaželeli še več istega, z dodatkom motorjev, čolnov in letal, potem bo Motorfest ustregel vašim izbranim dirkaškim željam.

Sveže recenzije

Več

4 KOMENTARJI

    • Hmm, ko se ej Forza Horizon preselila na otočje Velike Britanije se je veliko igralcev pritoževalo nad to okolico. Očitno si večina želi dirkati na bolj eksotičnih, tropskih lokacijah, da imaš občutek, kot da si na dopustu 🙂

  1. Igra mi je všeč mi je boljša kot forza horizon 5, ker ima malo večja mesta, kot tam v FH5 Zanimivo mi je pa vozit štirikolesni motor ko z njim lahko izvajaš trikce. Ne maram pa letal, ker so mi grozni, čolni so mi pa všeč mogoč bi morali dodat vodne skuterje pa se pol tekmuje z njimi.

    • Čolni so nekam čudni: v dirkah z njimi nisem bil niti blizu vodilnim, tako da je možno, da sem zgrešil nek trik… Je pa res pokrajina malce večja od FH5, čeprav ne bi imel nič proti, da bi se lahko že prej teleportiral med dirkami, ker postane že malce utrujajoče se vozit od dirke do dirke 😉

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Za igro The Crew Motorfest nihče ni gojil kakšnega resnega upanja, a Ubisoft nas je presenetil in dostavil zabavno pol-arkadno dirkačino, ki ponuja zabavne proge, dober nadzor avtomobilov in večigralstvo, ki podpira širok nabor istočasnih dirkačev. Res je, da se zadeva malce preveč zgleduje po seriji Forza Horizon, a če vam je bila tista serija všeč in ste si zaželeli še več istega, z dodatkom motorjev, čolnov in letal, potem bo Motorfest ustregel vašim izbranim dirkaškim željam.The Crew Motorfest - Ubisoft je dostavil presenetljivo zabavno dirkačino