CDPR se je opravičil za protiruska sporočila, ki jih je s sabo prinesla posodobitev za Cyberpunk 2077

Igra Cyberpunk 2077 je pred nekaj dnevi dobila ogromno posodobitev 2.0, ki je v igralno izkušnjo prinesla cel kup novosti: podporo za DLSS 3.5, nadgrajeni sistem policije, možnost kupovanja stanovanj in povsem predelan sistem veščin, ki si jih je V prislužil ob pridnem opravljanju nalog znotraj mesteca Night City.

Je pa ta posodobitev prinesla tudi nekaj stvari, ki so bile do izida tako skrite, da za njih ni vedel niti razvijalec CD Projekt RED. Spletna stran Rock, Paper, Shotgun je namreč med prvimi opazila poročila, da ima ukrajinska verzija igre vsebino, ki je ne vidimo nikjer drugje.

Predvsem gre tu za sporočila, ki se tičejo aktualnega konflikta med Ukrajino in Rusijo, ta pa niso preveč skrita. V enem dialogu originalno nek miličniški NPC izjavi: “Couldn’t all these assholes bite it out in the Badlands?”, s tem pa misli frakcijo Scavengerjev. V ukrajinski verziji igre pa isti NPC izjavi: “Couldn’t all this rusnia bite it out in the Badlands?”, kar je seveda več kot očitna referenca na Ruse.

cyberpunk 2077

Potem je tu še en dialog, ki besede: “We’re fucking through” spremeni v “Go fuck yourself in the same direction as the ship did”. Ta omemba ladje je referenca na rusko bojno ladjo Moskva, ki je ukrajinske branilce Kačjega otoka pozvala k predaji, a ukrajinski vojaki so ji preko radia povedali, da se lahko sladko j*be. Moskva je bila kasneje potopljena, kar so Ukrajinci proslavili kot veliko zmago svojega naroda.

Stvari se ne končajo samo pri dialogih. V igri so se namreč pojavili tudi grafiti, ki pokažejo obliko otoka Krim, čez njega pa je prilepljen grb ukrajinske vojske ter simbol krimskih Tatarov. Če v igri denimo sprožimo način za fotografiranje lahko izbiramo razne poze našega junaka in če izberemo stil čepenja je ta v igri označen z besedami “Like a Russian”.

cyberpunk 2077

Vse te stvari bi pomenile, da se je CD Projekt RED resno zapostavil ne samo ruskemu napadu, ampak celotnemu ruskemu narodu. Invaziji sicer odkrito nasprotujejo, saj so kmalu po začetku napada podarili dobrih 216.000 € dobrodelni organizaciji, ki je pomagala Ukrajini, nakar so tudi prepovedali prodajo svojih iger znotraj Rusije in Belorusije, prav tako je tam nehal obratovati njihov servis digitalnih iger GOG.

Vendar pa za temi dodatki v novi posodobitvi 2.0 ne stojijo oni, ampak studio SBT Localization, ki je poskrbel za ukrajinsko lokalizacijo igre, to pa je storil brez dovoljenja poljskega razvijalca. Zato se je ta opravičil preko spletnih kanalov na Telegramu in VK-ju in tam zapisal, da te stvari ne reprezentirajo njihovega odnosa do ruskih igralcev. V izdelavi naj bi bil že popravek, ki bo te stvari odstranil iz ukrajinske različice igre.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime