Cyberpunk 2077 Phantom Liberty – lepo slovo nočnega mesta

Po treh letih od izida originalnega Cyberpunka 2077 je razvijalec CD Projekt RED stvari končno popravil do te mere, da je s splošnim stanjem igre zadovoljen. Vse potrpežljive igralce je nagradil z ogromno posodobitvijo 2.0, zraven pa še priskrbel prvi in hkrati edini dodatek imenovan Phantom Liberty.

Pot originalne igre se je s tem zaključila in CDPR je v intervjujih že izjavil, da se je zdaj končno spravil v kovanje nadaljevanja. Je zdaj s tem popravkom in dodatkom Cyberpunk 2077 končno takšna izkušnja, ki si zasluži polno ceno in se vanjo splača vložiti desetine ur neprekinjenega igranja in to v teh jesenskih časih, ko se visokobudgetne igre praktično rojevajo tedensko?


Razvojna ekipa: CD Projekt RED
Založnik: CD Projekt RED
Platforme: PC, PS5, XSX
NakupSteam
Datum izida: 26. september 2023
Igrano na: PC


VIDEO RECENZIJA


Naše mnenje je, da je odgovor pritrdilen, a mi smo tista čudna sorta ljudi, ki se je zabavala že s preigravanjem originala. Takrat smo k sreči dobili PC verzijo igre, ki je bila še vedno hroščata, a stvar vsaj ni bila nemogoča za igranje kot je bilo v primerih tistih nesrečnežev, ki so se igranja lotili na konzolah.

Dodatek Phantom Liberty doda V-jevim avanturam dodatno ločeno mini kampanjo, a sveži igralci v njo ne boste zmožni skočiti takoj. Stvar se namreč odklene med preigravanjem originalne zgodbe in sicer takrat, ko V naveže stik z bizarno tolpo Voodoo Boys in opravi njihovo misijo. Nakar prejmete klic od skrivnostnega dekleta, znanega samo pod nadimkom Songbird, ta pa trdi, da vam lahko pomaga in vam iz buče izbije šepetanje Keanuja Reevesa, ki se pojavi tudi v dodatku in sicer z novimi vrsticami.

cyberpunk 2077
Uvodna misija v dodatek servira en akcijski segment za drugim.

Na začetku igranja vam je sicer ponujena opcija, da ustvarite svež lik in nato organsko skočite v dodatek, ko pač napoči čas za to ali pa si ustvarite vnaprej pripravljen lik, ki vsebuje dovolj visoko stopnjo, ki lahko skoči v direktno raziskovanje dodatka. Seveda lahko naložite tudi od prej shranjene položaje, a sam sem življenje začel povsem na novo, saj sem želel dobiti vpogled v vse lepote, ki jih je izboljšal popravek 2.0.

Nekatere igričarske spletne strani malce pretiravajo, ko preko posodobitve 2.0 Cyberpunk 2077 označujejo za povsem novo igro, saj temu ni tako. Sistem veščin je bil resda predelan in zdaj pridobljene stopnje dejansko nekaj štejejo, vendar pa je splošno gledano to še vedno originalna igra, ki ima dobro glavno in stranske naloge, naš kolega Jackie pa bo tudi tokrat utrpel tragičen konec.

Kljub triletnemu poliranju je še vedno malce smešno, da vsi hrošči niso bili odpravljeni. Sicer je resda danes situacija povsem drugačna kot ob izidu, a tudi med preigravanjem nove posodobitve sem naletel na šefa, ki je zmrzoval v tako imenovani T pozi, ravno ob klicu prej omenjene Songbird pa je moj V skadil cigaret, nakar se mu je ta pernamentno zagozdil v dlani, a se je kasneje stvar sama od sebe nekako popravila.

Cyberpunk 2077
Solomon Reed je skrivnostni agent, za njegov glas in stas pa je poskrbel znani Idris Elba.

Songbird nam naroči, da moramo čimprej skočiti v novi odsek mesta Dogtown, saj se naokoli prevaža v neki leteči ladji, na krovu pa ima nikogar drugega kot pa predsednico ZDA. Vendar pa je ta del mesta zaprt, zato traja kar nekaj časa, da zaobidemo vse ovire in končno splezamo na njegovo površje, nakar se ladja zruši in na nas je, da predsednico rešimo muk. Vmes Songbird izgine in potrebuje rešitev, za te namene pa se moramo povezati s skrivnostnim agentom Solomonom Reedom, ki ga tule odlično odigra Idris Elba.

To je v bistvu tisti glavni zaplet, ki se ga lahko lotimo takoj ali pa se morda spravimo v raziskovanje mesta Dogtown, kjer pobiramo stranske naloge in manjše opravke ter si tako bogatimo bančni račun in pridobivamo izkušnje, te pa lahko zdaj izrabimo za posebno drevo veščin Relic, ki vam odklene presneto močne veščine, te pa iz V-ja lahko naredijo resnično ubijalsko mašino.

Pohvaliti moram glavne in stranske naloge, ki so tokrat še bolj izpopolnjene kot pa v originalu. Vidi se, da si je CDPR končno lahko vzel čas za poliranje igralnih segmentov, namesto da bi se trudil z optimizacijo igre za prejšnjo generacijo konzol. Osnovna štorija vam redno dostavlja spektakularne akcijske segmente, ki znajo trajati presenetljivo dolgo, medtem ko so stranske naloge raznolike in vam med drugim omogočajo celo takšne posebnosti kot je sodelovanje pri snemanju braindanca.

Cyberpunk 2077
Predsednica ZDA je ženska, ki zna poskrbeti sama zase – tule je vidimo v civilnih oblačilih na levi strani.

Mesto Dogtown je dokaj majhno, a vsebuje ogromno podrobnosti in med igranjem niste vanj ujeti. To me je presenetilo, saj sem sprva mislil, da iz njega ne bom mogel pobegniti, dokler v njem ne opravim vseh nalog, a v bistvu lahko iz njega prosto prehajamo – vmes moramo samo narediti kratko mejno kontrolo, zaradi česar se sprašujem, kaj je bila poanta moje plezanja pod zemljo na drug konec.

Grafično je Cyberpunk 2077 še danes presneto impresiven naslov. CD Projekt RED pridno vdeluje nove tehnologije in zdaj lahko osvetlitev celotne igre pridobivamo samo preko ray tracinga, a to je priporočljivo samo za grafične kartice NVIDIA in to zadnje generacije. Če ste v osnovni kampanji vklapljali ray tracing na kakšnemu RTX 3070 in že takrat trpeli ob nizkih sličicah na sekundo, potem bodo te še bolj bolele v Dogtownu, ki je grafično še bolj intenziten. Moja grafična kartica RTX 3070 se je tam hudo potila, zato sem na koncu ray tracing preprosto ugasnil in s tem skočil na preko 70 sličic na sekundo, igra pa je bila še vedno lepa za ogled.

Skratka, Phantom Liberty je namenjen vsem tistim, ki ste tako dolgo čakali na najbolj izpopolnjeno izkušnjo Cyberpunka 2077, nad njim pa bodo navdušeni tudi veterani, ki bodo preko njega lahko izkusili alternativen konec glavne kampanje. Za 30 € dobite veliko vsebine, ki bo od vas ob zmernem igranju potegnila nekje 25 ur.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Phantom Liberty lepo dopolni originalno zgodbo ter doda cel kup nove vsebine, ki bo zabavala tako novince kot tudi veterane. Dodatek se čuti kot nekakšno opravičilo vsem igralcem, ki so bili razočarani nad tistim neslavnim izidom iz leta 2020, skupaj s posodobitvijo 2.0 pa tvori eno najbolj razburljivih RPG izkušenj v svetu, ki enkrat za spremembo ni zavit v srednjeveške čase.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Phantom Liberty lepo dopolni originalno zgodbo ter doda cel kup nove vsebine, ki bo zabavala tako novince kot tudi veterane. Dodatek se čuti kot nekakšno opravičilo vsem igralcem, ki so bili razočarani nad tistim neslavnim izidom iz leta 2020, skupaj s posodobitvijo 2.0 pa tvori eno najbolj razburljivih RPG izkušenj v svetu, ki enkrat za spremembo ni zavit v srednjeveške čase.Cyberpunk 2077 Phantom Liberty - lepo slovo nočnega mesta