EA Sports FC 24 – novo ime, stari obrazi

Nogometni seriji FIFA na naši strani v preteklosti resda nismo posvečali preveč pozornosti, čeprav to ne pomeni, da morda nogometa ne bi marali. FIFA je bila dejansko tista prva igra, ki sem jo pognal na svojem lastnem PC-ju in to je bila verzija nogometa z oznako 98, ta pa je bila za tisti čas tako napredna, da si žogo lahko nabijal znotraj telovadnic in ne samo na zelenih igriščih.

Od svojih skromnih začetkov je FIFA šla skozi več iteracij, založnik EA pa jo je pridno nadgrajeval, nakar je pogruntal, da lahko preko mikrotransakcij zasluži tako enormno količino denarja, da se mu v bistvu sploh ni treba truditi z razvojem kakšnih drugih iger. Stvar je postala celo tako dobičkonosna, da je več držav preprosto prepovedalo igranje FUT-a, s polnim imenom FIFA Ultimate Team, a to EA ni preveč zabolelo, saj je igra še naprej rasla, dokler ni založnik nabral dovolj vez in poznanstev, da se je odločil ločiti od imena FIFA, ki je zase zahtevalo drago plačevanje licenčnine in tako se je rodila nova virtualna simulacija nogometa EA Sports FC 24.


Razvojna ekipa: EA
Založnik: EA
Platforme: PC, PS5, PS4, XSX, XO, NS
NakupSteam, PlayStation
Datum izida: 29. september 2023
Igrano na: PS5


NAPOVEDNIK


Novo ime bi moralo s sabo potegniti tudi povsem svežo igralno formulo, ki bi se znebila ostankov preteklosti in zadihala s polnimi pljuči. Vsaj tako je EA promoviral to preobrazbo, ki je zdaj, zaradi umika vseh prejšnjih FIFA naslovov s trga, poleg eFootballa še edini takšen izdelek, ki ga lahko kupimo virtualno ali fizično.

Ampak temu ni čisto tako. FC 24 je pač FIFA, le da bomo zdaj morali zapisovati z novim imenom, ki gre nekam težje iz jezika.

Začetni vtisi niso ravno dobri. Nisem preigral veliko FIF, a pri vseh sem bil navajen, da me je v glavnem meniju pričakala neka vzdušna glasba, medtem ko je tule vse nekam preveč umirjeno. Še ozadje je skoraj povsem črne barve, kot da se dizajnerji pred izidom niso bili zmožni dogovoriti glede finalne oblike, zato so vse skupaj pač poslali na trg v nedokončani verziji.

EA SPORTS FC 24
Na slikah stvar od daleč morda ni videti impresivno, a stvar se spremeni ko igro vidiš v gibanju na večjem televizorju.

Izbiramo lahko med klasičnim hitrim spopadom dveh moštev, potem je tu Volta, ki se je spomnimo iz prejšnjih poglavij, nakar je tu seveda tudi Ultimate Team in pa grajenje svoje kariere, kjer si lahko ustvarimo svojega nogometaša ali pa raje skočimo v menedžerske posle in pod prste vzamemo vodenje celega kluba. Na izbiro imamo vse tiste najbolj popularne lige, a žal slovenskih klubov ne boste našli, saj je pač Olimpija predraga, da bi prepustila svojo licenco za vaške igre kot je FC 24.

Večina igralcev bo najbrž vse dodatne igralne načine spregledala in se takoj spravila v igranje načina Ultimate Team, ki tudi letos deluje na način prejšnjih let. Sestavimo si lahko sanjsko ekipo nogometašev in to iz različnih obdobij nogometne zgodovine. Tako lahko v ekipi držimo oba Ronalda, ki jima v obrambi priključimo še Roberta Carlosa. To mešanje ekip ni nič novega in sestavljanje takšnih ekip so sanje za marsikakšnega privrženca nogometa, ki nato lahko svojo izbrano vrsto popelje tudi v večigralske obračune.

Trik Ultimate Teama je dejstvo, da ti legendarni nogometaši niso kar sami od sebe odklenjeni, ampak jih morate pridobiti preko kart, te pa si lahko zaslužite preko igranja tekem, a to traja zelo dolgo, zato EA ponuja odklepanje preko plačila resničnega denarja in to je tisti glavni razlog, da nekateri v teh igrah zapravijo stotine, če ne celo tisoče evrov, saj pri plačilu ni garantirano, da boš odklenil zaželenega nogometaša, zato so nekateri to prakso označili za hazardiranje.

EA SPORTS FC 24
Razvijalec je veliko časa vložil v verno predstavitev proslavljanja zadetkov.

No, mikrotransakcije so tudi tokrat prisotne, Ultimate Team pa letos vsebuje dve novosti. Preko opravljanja posebnih zastavljenih objektivov lahko karte in s tem igralce izboljšujete, EA pa je letos v Ultimate Team prvič vključil tudi ženske igralke. Ta odločitev bo nekatere zagotovo pogrela, saj EA pri statistikah ni delal razlik med ženskimi in moškimi igralci tako da se igralka Alexia Putellas iz Barcelone brez skrbi lahko postavi ob bok Kylianu Mbappeju, ki nosi isto splošno oceno. Koliko je to realistično je stvar druge debate, a dejstvo ostaja, da je EA tu storil veliko potezo glede enakopravnosti obeh spolov v virtualni simulaciji nogometa.

Igralna formula ostaja enako slastna kot prej. EA je letos še bolj nadgradil sistem animacij, ki se tokrat imenuje HyperMotionV Volumetric Technology, kar služi bolj vernemu posnemovanju potez igralcev iz resničnega življenja. Vsak od zvezdnikov vsebuje svoje prednosti in posebne sposobnosti, tu imenovane PlayStyles. Mbappe denimo poseduje oznako Rapid, kar pomeni, da lahko v napadu naravnost eksplodira v hitrosti, zato je bolje za vas da imate na nasprotni strani branilca, ki bo kos tej nalogi. Nadzor nad žogo letos vsebuje resnično veliko fines, čeprav animacije še vedno niso povsem takšne kot bi jih gledali v televizijskih prenosih. Pri vodenju žoge se vidi tista desetinka sekunde, ko se animacije preklapljajo med sabo in še posebej je to opazno, ko zabijemo gol in mora animacija preklopiti na način proslavljanja.

EA SPORTS FC 24
Ženske si v Ultimate Teamu zdaj delijo igrišče z moškimi, kar bo zagotovo pogrelo kar nekaj ljudi.

FC 24 sem igral na konzoli PlayStation 5 in kakšnih težav, zatikanja ali pa nepravilnih animacij nisem opazil. Lepo je izrabljen tudi igralni plošček DualSense, ki da vodenju žoge še tisto češnjico na vrh torte, čeprav sem moral izklopiti mali zvočnik na kontrolerju, saj mi je sčasoma sodnikovo piskanje šlo na živce.

EA Sports FC 24 je tako na koncu samo nova nadgradnje prejšnjih iteracij franšize FIFA, kar bo oboževalcem prijalo, tisti, ki pa ste od novega imena pričakovali tudi kaj več kot je denimo kakšen nov zanimiv igralni način ali pa morda zmanjšanje mikrotransakcij pa boste od končnega izdelka bržkone razočarani. Veterani se boste v novi simulaciji nogometa počutili kot doma, novinci pa se pred resnim igranjem najprej spravite v preigravanje uvajalnega dela, ki je presenetljivo zahteven, a njegove lekcije so nujne za kakršnekoli resne obračune.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

EA Sports FC 24 ima resda novo ime, a pod površino je to še vedno FIFA, čeprav letos morda malce manj bleščeča kot prej. Nadzor nad belo žogo je še vedno odličen, a moti tista gonja po mikrotransakcijah in res bi bil tudi čas, da bi EA predstavil kakšen svež igralni način.

Sveže recenzije

Več

1 KOMENTAR

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
EA Sports FC 24 ima resda novo ime, a pod površino je to še vedno FIFA, čeprav letos morda malce manj bleščeča kot prej. Nadzor nad belo žogo je še vedno odličen, a moti tista gonja po mikrotransakcijah in res bi bil tudi čas, da bi EA predstavil kakšen svež igralni način.EA Sports FC 24 - novo ime, stari obrazi