Forza Motorsport – zadovoljivo dirkanje, ki mu manjka raznovrstnosti

Kako inovirati v svetu igričarskih dirkačin? To ni lahko vprašanje in je odvisno od žanra dirkačin, v katerega usmerjaš svoj bodoči naslov. Microsoft je formulo arkadnih dirkačin izgruntal, ko je spočel serijo iger Forza Horizon, saj nas te odpeljejo na virtualni dopust, med gasiranjem pa se malce diviš eksotičnim lokacijam in se sliniš ob neverjetni hitrosti, s katero drviš preko 300 km/h po napačni strani ceste.

Medtem, ko Horizon žanje slavo pa je druga veja serije Forza, s podnaslovom Motorsport, začela stagnirati. Sedmi del sicer ni bil slab, a se po popularnosti niti približno ne more primerjati s Horizonom, kar je nekako logično, saj je to od vedno bila bolj resna dirkačina, ki te namesto na Karibe pošlje vohati zažgan asfalt resničnih prog, igralno pa je zato zadeva bolj primerljiva s Sonyjevo serijo Gran Turismo.

Microsoft se je zato letos odločil serijo Forza Motorsport zagnati ponovno, zato tudi prvič v njeni zgodovini nismo dobili zaporedne številke. Vendar pa igra kakšne resne revolucije ne prinaša in v srži je to čisto v redu dirkačina, ki se dobro vozi, a ji manjka raznovrstnosti glede samega dirkanja.


Razvojna ekipa: Turn 10
Založnik: Microsoft
Platforme: PC, XSX
NakupSteam
Datum izida: 5. oktober 2023
Igrano na: PC


VIDEO RECENZIJA


Preden se spustimo globlje v igralne sisteme se moram najprej spotakniti ob težave glede optimizacije. Microsoftove dirkačine so vedno slovele po dobrem delovanju na PC-ju, letošnji Motorsport pa je prva iz te serije, ki je bila delana izključno za najnovejšo konzolo Xbox Series S in X ter PC, tako da podpore za prejšnjo generacijo konzol ni več.

Ne vem sicer točno kaj se je pri tem zgodilo in kako stvar deluje na konzoli, a moja verzija za PC je imela ogromno težav. Resda moja škatla, ki vsebuje procesor Ryzen 7 5800X3D, 49 GB DDR4 pomnilnika in grafično kartico RTX 3070 ni med najnovejšimi, ampak je visoko nad uradnimi minimalnimi in priporočenimi zahtevami, vendar pa je v praksi zadeva tekla obupno.

Forza Motorsport
Grda igra to ni, a optimizacija je na PC-ju nočna mora iskanja pravih nastavitev.

Optimizacija je naravnost bizarna: ko sem prvič zagnal igro sem sicer v začetnem testiranju dosegel 60 sličic na sekundo, a če sem spremenil samo eno nastavitev, je zadeva padla na 30 ali 40 sličic na sekundo. Pri temu ni pomagalo nič: ne spreminjanje vseh nastavitev, ne prilagajanje DLSS-a. Slednji se mi zdi, da sploh ni deloval, saj je naredil samo sliko zanič, pridobil pa sem morda 2 sličici na sekundo. Stvar je resnično čudna in sumim, da v njej tiči nek hrošč, ki mora biti hitro razrešen, saj bo Microsoft drugače na grbo dobil veliko jeznih strank.

Optimizacija je bila takšna težava, da sem jo preprosto moral kot prvo izpostaviti, saj zatikanje slike človeka dejansko odvrne od igranja, štekanje pa je tako razširjeno, da se zatikajo celo vmesne sekvence, ko gledaš predstavitev proge ali pa ponosno gledaš vzpon svojega dirkača na stopničke. Na koncu sem se sprijaznil, da če že moram trpeti ob manj kot 60 sličicah na sekundo, bom vsaj gledal lepo sliko, zaradi česar sem DLSS popolnoma izklopil. Splošno gledano Forza Motorsport ni grda igra in je na trenutke celo čudovita, razvijalec pa je svojo zaljubljenost do štirikolesnikov pokazal z natančno oblikovano karoserijo vsakega dirkalnika, detajlno pa je predelal tudi notranjost avtomobilov. Razvijalec Turn 10 se je sicer zaradi nekega razloga odločil, da čez sliko razpotegne nek bel svetel filter, kar me je zmotilo, saj bi raje užival v bolj živih barvah in izrazitih sencah.

Forza Motorsport
Umetna inteligenca zna biti presneto agresivna, a se vede po predvidljivo obnaša.

No, pustimo tehnične stvari ob strani in si poglejmo raje, kako se stvar vozi in kaj v njej lahko sploh počnemo. Kar se tiče raznovrstnosti stvar tule malce trpi, saj igra resda ponuja veliko število avtomobilov in kar nekaj različnih prog, a vse to lahko izkusimo samo preko igranja kariere.

Kariera vsebuje turnirje, ki so razvrščeni glede na tip avtomobilov, ta prvenstva pa bodo tvorila večino vaše izkušnje. Tempo bi bil tule lahko boljši, saj moramo prvenstva uspešno opraviti enega za drugim, preden se odklene naslednja stopnja. In stvar sčasoma postane že kar malce dolgočasna, saj si stvari sledijo v enem in istem zaporedju: najprej odpelji tri kvalifikacijske kroge in poskušaj premagati zastavljeni čas, ki se razlikuje glede na izbrano težavnost, nakar se začne prava dirka, vmes pa lahko malce povijačimo po avtu.

Te kvalifikacije se začnejo vleči kot ponedeljek saj posamezni krog zahteva kaki dve minuti in tudi če v prvem krogu uspešno opraviš zastavljeni izziv, moraš nato še vedno odpeljati dva naslednja kroga. V bistvu sploh ne vem, kaj je poanta kvalifikacij, saj ti je takoj po njih ponujena izbira štartnega mesta in bolj ko začneš zadaj, več točk na koncu dobiš, ki jih nato lahko porabiš za odklepanje novih delov, ki jih lahko nato natakneš na svoj dirkalnik. Gran Turismo 7 kvalifikacij denimo ni ponujal, kar so nekateri vzeli za minus, a sam sem raje takoj porinjen v akcijo, namesto da se zamujam s kvalifikacijskimi krogi, ki na koncu niti nimajo nekega smisla.

Forza Motorsport
Avte lahko nadgrajujemo in se ubadamo z vsakim delom posebej ali pa to preko enega gumba prepustimo računalniku.

Dirkanje kot samo je čisto v redu. Na začetku je sicer treba izklopiti vse pomagalnike, saj bo drugače igra sama nadzirala zaviranje in držanje prave linije, a ko se teh stvari znebiš postane vožnja udobna, težavnosti pa se lepo prilagodijo vašemu znanju volaniziranja. Je pa umetna pamet nekam čudna, saj se vse prerada zabija v vas in bolj redko boste koga lahko prehiteli, brez da ne bi vsaj malo opraskali avto. Igra sicer budno motri vašo vožnjo in če se boste nalašč zabijali ali pa sekali ovinke vas bo hitro doletela kazen v obliki pribitka dodatnih sekund, če pa gre kaj res po zlu lahko vedno prevrtite čas nazaj. Umetnopametni nasprotniki se vozijo malce preveč predvidljivo: še posebej je to opazno, če začnete dirko bolj zadaj, saj preden napredujete do prvih treh mest se bo vodilni vedno odlepil od kolone in bo vmes nabral toliko prednosti, da ga preprosto ne boste zmožni več ujeti.

Tu je še večigralstvo, ki sem ga lahko med testiranjem malce preizkusil in stvar je delovala zadovoljivo: zatikanja nisem opazil in bitka z drugimi je bila dokaj napeta skozi celotno dirko.

In to je… V bistvu to? Forza Motorsport namreč ne ponuja nobenih drugih dirkaških preizkušenj razen kariere, dirkanja proti duhcu, večigralstva in proste vožnje, kjer si sami nastavite pravila določene proge. Nobenih izzivov, kjer bi moral premagati določen del proge in bi ti inštruktorji ponujali nasvete kako uloviti še tiste zadnje stotinke prednosti kot to ponuja Gran Turismo, niti ne moremo skakati po svetu in si bolj prosto ter pregledno izbirati proge ter posebne izzive. Še sama kariera bi lahko bila bolj vzpodbudna, saj boste na začetku prebili dolgo časa ob vožnji avtov, ki komajda dosežejo 200 km/h, šele kasneje pa se vam odklenejo tisti pravi superšportniki.

forza motorsport
Proge so licenčne in verno prenesene v digitalni svet.

Forza Motorsport se mi zdi kot naslov, ki je bil zamišljen kot veliko večji kot pa smo ga na koncu dobili. Ne morem spregledati tudi ogromnih težav z optimizacijo, zaradi česar se mi zdi, da je bila PC verzija med razvojem nekam zanemarjena in vsem neučakanim dirkačem bi pred nakupom svetoval, da stvar najprej preverijo preko Game Passa ali pa počakajo na kakšen popravek. Splošno gledano je v redu dirkačina, a lagal bi, če ne bi priznal, da sem od zadeve pričakoval malce več, saj je razvijalec Turn 10 vsekakor sposoben dostaviti boljšo vsesplošno izkušnjo.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Forza Motorsport se vozi povsem v redu in na trenutke ponudi kar nekaj razburljivega dirkanja. A optimizacija za PC je podpovprečna, igra pa bi lahko ponudila še kaj več od dirkanja v karieri, z dolgočasnimi kvalifikacijami, ki ti sčasoma vzamejo voljo do dirkanja.

Sveže recenzije

Več

2 KOMENTARJI

  1. Ali se splača kupit igro, ker imam anročnino na Xbox in čakam, da igra izide, da jo probam, če bo moja mašina lahko tako igro poganjala, da ne mečem denarja stran pa mi igra nebi delovala.

  2. Če imate naročnino na Xbox (GamePass) potem ne rabite kupiti igre, saj kolikor vem, bo ta igra vlkjučena poleg in jo lahko nato poskusite, če vam bo delovala.

    Lp

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Forza Motorsport se vozi povsem v redu in na trenutke ponudi kar nekaj razburljivega dirkanja. A optimizacija za PC je podpovprečna, igra pa bi lahko ponudila še kaj več od dirkanja v karieri, z dolgočasnimi kvalifikacijami, ki ti sčasoma vzamejo voljo do dirkanja.Forza Motorsport - zadovoljivo dirkanje, ki mu manjka raznovrstnosti