7 novejših iger za letošnjo Noč čarovnic

Noč čarovnic je zdaj že tik pred vrati in čeprav pri nas tega praznika ne praznujemo tako kot čez Lužo, kjer se malčki preoblečejo v razne grozljive kreature in se nato sprehajajo od vrat do vrat v gonji za sladkarijami, ga vseeno poznamo in marsikdo bo 31. oktobra poprijel za kakšno strašljivo knjigo, se stisnil pod odejo in si ogledal grozljiv film, nekateri pa bomo šli celo dlje in bomo zagnali kakšno srhljivo igro.

Da bo poskrbljeno za ultimativno strašenje smo se odločili izdelati lestvico 7 grozljivih iger, le da bo naštevanje iger letos malce drugačno. Vrh glave imamo namreč naštevanja grozljivk, ki so resda kvalitetne, a so nekatere od njih na pleča dobila že vrsto let. Alien: Isolation, Resident Evil 7, Silent Hill 2 so resda hudo strašljive, vendar smo jih priporočili že tolikokrat, da smo siti enega in istega ponavljanja.

Zato si raje oglejmo nekaj naslovov, ki so izšli od leta 2020 dalje in so tako še sveži, nekaj od njih pa spada v indie vode in bo morda kdo za njih tule prvič slišal, a manjšega proračuna za izdelavo nikakor ne gre enačiti z manjšo dozo strašljivosti.


7 novejših iger za letošnjo Noč čarovnic


MADiSON – Bloodious Games (Steam, PlayStation)

Igra Madison spada v tisti žanr grozljivk, kjer igramo nemočnega protagonista, ki ga ves čas nekaj zasleduje, mi pa lahko v glavnem trepetamo, vsake toliko poskušamo pobegniti, a večino časa se bomo zadrževali v nekem kotu, kjer bomo preko vžigalnika komaj kaj videli, kar je v bistvu sreča, saj našega zasledovalca, v tem primeru demona, niti ne želimo videti.

Madison igralno formulo popestri z razreševanjem raznih ugank, ki so ob vsakem preigravanju drugačne, tako da vas čaka kar nekaj iskanja predmetov in tuhtanja, kako te uporabiti za odklep poti naprej. Družbo nam bo delal tudi fotoaparat, ki bo lahko instantno stiskal fotografije in včasih boste v objektiv ujeli nekaj povsem nepričakovanega.

Igra Madison je ob izidu prejela dobre kritike, razvijalec pa dela tudi na VR predelavi, ki pa še nima datuma izida.

Alan Wake 2 – Remedy Entertainment (Epic Games, PlayStation)

Po skoraj desetih letih čakanja smo vendarle dobili nadaljevanje igre Alan Wake, ki pa ni tipično nadaljevanje. Razvijalec Remedy Entertainment je sicer resda ustvaril nekakšno direktno nadaljevanje originala, a je vanj primešal tudi zgodbo ločene igre Control, igranje pa je močno upočasnil, saj je to njihov prvi poskus ustvarjanja preživetvene grozljivke.

Rezultat je bolj počasna igra, kjer se boste sicer še vedno bojevali, a bo to bolj potisnjeno vstran, saj vas čaka tudi veliko raziskovanja, gledanja dolgih vmesnih sekvenc in reševanja ugank. Ta sprememba tempa zna komu ugajati, medtem ko znajo biti drugi spet razočarani, a dejstvo ostaja, da je Alan Wake 2 v vsakem primeru presneto grozljiva igra, ki se ji splača ponuditi možnost preigravanja.

Dredge – Team 17 (Steam, PlayStation)

Na pričujoči lestvici grozljivk je Dredge morda edina igra, ki je videti najbolj nedolžno in nestrašljivo. Ta naslov namreč nosi prisrčno grafično podobo in igralna zanka se v bistvu vrti okoli vožnje majhne ladjice, ki je namenjena ribolovu, naša naloga pa je nabiranja raznoraznega morskega plena, ki ga nato poskušamo naložiti v majhen inventorij in nato vse skupaj čim prej spraviti do bližnjega pomola v roke lačnih kuharjev.

Vendar pa Dredge svojo grozljivost skriva pod površjem in začne srhljive stvari kazati najprej subtilno, nakar stvari postajajo čedalje bolj bizarne. Začetki so resda povsem nedolžni, nakar boste nekega dne na krov potegnili ribo, ki po zakonih fizike ne bi smela obstajati, kasneje pa boste med plovbo pod vodo videli nekaj, kar ima sila veliko zob in dolgih lovk.

Dredge še vedno dobiva novo vsebino – v sredini novembra bo igra prejela večji DLC The Pale Reach.

World of Horror – panstasz (Steam, PlayStation)

Bolj starošolski kot nedavno izdana grozljivka World of Horror preprosto ne moreš biti. Ta unikatno črno-bela zadeva je v razvoju preživela kar nekaj časa, saj je v bistvu produkt enega samega razvijalca, a tip očitno ve, kaj dela, saj je World of Horror presneto strašljiva zadeva, ki kljub preprosto podobi vsebuje ogromno mehanik.

Stvar je sicer videti kot vizualna novela, a je v bistvu veliko več od tega. Med igranjem boste sprejemali razne pomembne odločitve, razvijali RPG mehanike in celo sodelovali v boju, vse to pa bo spremljala slastna 1-bitna podoba, ki vsebuje goro podrobnosti in pošasti, ki so se lahko rodile samo znotraj nočnih mor.

World of Horror veliko svojega navdiha dolguje pisatelju H.P. Lovecraftu, a še bolj je viden vpliv japonskega mojstra mang, ki sliši na ime Junji Ito. Po dolgem razvoju je zdaj verzija za PC končno nared, za izid na konzolah pa bo treba še malce potrpeti.

SIGNALIS – rose-engine (Steam, PlayStation)

Še ena igra s starošolsko grafiko sliši na ime SIGNALIS, ki te v dogajanje potegne že v uvodnih minutah. Iz dolgega spanca se boste zbudili v vlogi dekle Elster, ki pa je v bistvu samo robotska kopija človeka, ki pa je, skupaj z drugimi člani posadke, izginil neznanokam. A hodniki vesoljske postaje, ki je najdete kmalu po pobegu iz vesoljske ladjice, niso prazni, saj po njih strašijo stvari, ki jim izredno tekne človeško ali pa robotsko meso, nakar se začne klasičen boj za preživetje.

SIGNALIS je marsikak igralec opisal za mešanico znanstvene fantastike in Silent Hilla. Akcijo nadzorujete iz zgoraj gledanega pogleda, čaka vas veliko zaklenjenih sob in iskanja kartic, ki te nato odklenejo, včasih pa se je treba tudi malce streljati in to previdno, saj municije ni veliko.

The Mortuary Assistant – DarkStone Digital (Steam)

Grozljivk, ki so bile ustvarjene znotraj pogona Unity, je na Steamu kot slame, vendar pa The Mortuary Assistant vseeno izstopa iz te poplave naslovov, razlog za to pa je preprost: kvaliteta. Ideja je namreč preprost: nastopamo v vlogi nekoga, ki si je za poklic izbral vlogo pogrebnika, ta pa ima veliko odgovornosti in ni samo tam, da vam ponudi čim dražjo krsto.

Kaj te odgovornosti so dodobra predstavi HBO-jeva serija Pod rušo in tudi tule vas čaka veliko predpriprav, preden bo truplo pripravljeno na dokončno slovo. Glavna naloga bo balzamiranje trupla, vendar pa naš delovnik ne bo naporen samo zaradi nagnusnega brskanja po črevih umrlih, ampak tudi zaradi dejstva, da nas bodo znotraj mrtvašnice preganjali demoni, pred njimi pa ne bo moč pobegniti, vse dokler ne opravimo zadanih nalog.

The Mortuary Assistant se ponaša z dejstvom, da bo vsako preigravanje lahko drugačno in vsak poražen demon je v bistvu samo del sestavljanke, ki tvori celotno zgodbo.

Paranormal Activity: The Lost Soul – VRWWERX (Steam, Meta Quest 2)

Zaključimo z igro, ki je tehnično izšla že leta 2017, a je nato v 2021 prejela predelavo za VR sistem Meta Quest 2, tako da jo vseeno lahko uvrstimo na to lestvico. In to mesto si vsekakor zasluži, saj je to edina igra, ki me je res tako prestrašila, da sem sredi igranja dejansko kriknil od strahu.

The Lost Soul je name tako udarno vplival zaradi dveh razlogov. Originalni film Paranormalno, iz katerega se štorijalno napaja tale igra, me je leta 2007 tako znerviral, da je preteklo kar nekaj noči preden sem lahko spet naprej normalno spal. Drugi razlog pa je igranje preko VR očal, saj stvar zna imerzijo teh izkoristiti do konca, zaradi česar sem kar nekajkrat dobil kurjo polt.

The Lost Soul nas namreč postavi v opuščeno hišo, ki je na prvi pogled dokaj dolgočasna, a zlagoma se začnejo dogajati stvari, ki jih lahko sproža samo nekaj nadnaravnega. Adrenalina vam ne bo po žilah poganjala nobena strašljiva glasba, saj se boste v bistvu nekaj časa v mrtvi tišini sprehajali po povsem običajnem hodniku, nakar se nenadoma pred vas zruši neka omara in s tem pri vas sproži manjši napad panike.

Paranormal Activity: The Lost Soul lahko dandanes igrate tudi brez VR očal, a izkušnja v tem primeru niti približno ne bo tako zapomljiva, zato si za preigravanje vsaj sposodite očala Meta Quest 2 ali pa kakšna starejša VR očala, ki jih nato lahko priklopite na PC.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime