Točno 85 let nazaj je Orson Welles preko lažne radijske drame v paniko spravil celotne ZDA

Preden se je pojavil internet je bil svet povsem drugačen, saj se ljudje niso bili zmožni preko samo enega klika dokopati do najbolj aktualni informacij iz celega sveta. To luknjo so zato lahko plodno izkoristili razni ustvarjalci znotraj zabavne industrije, saj je bilo zlahka vzpostaviti nekakšne verzije viralnih kampanj za katere pa je bilo težje preveriti njihovo verodostojnost. Ena zadnjih takšnih odmevnih kampanj se je pojavila ob filmu Čarovnica iz Blaira, saj so želeli ustvarjalci te grozljivke gledalce na vse načine prepričati, da so bili prikazani dogodki resnični. Takrat so celo ustvarili lažno internetno stran, kjer je bilo zapisano, da skupine avanturistov, ki so se odpravili v gozd raziskovati lokalno bajko, niso nikoli našli in ker je bil internet takrat še v povojih in do njega niso imeli dostopa kar vsi, jim je marsikdo verjel zaradi česar je bil film še toliko bolj srhljiv.

Veliko večji preplah pa se je na današnji dan, 30. oktobra, zgodil točno 85 let nazaj. Leta 1938 je takrat 23-letni Orson Welles ob večernih urah spočel radijski prenos drame, ki je bila osnovana okoli knjige The War of the Worlds, ki jo je predtem spisal pisatelj HG Wells. Orson je vzel dogodke iz knjige in jih malce predelal, saj se je dogajanje iz Anglije preselilo v New Jersey, tema drame pa se je vrtela okoli invazije zlobnih vesoljcev, ki so napadli Zemljo.

Kako je bila stvar slišati takrat lahko vidite preko zgornjega YouTube posnetka in navkljub temu, da je danes ta radijski prenos star 85 let, je še vedno presneto impresiven. Orson je sicer pred začetkom predvajanja gledalcem sporočil, da je vse skupaj fikcija, nakar je poskušal invazijo predstaviti za čim bolj realistično. K temu so največ pripomogli razni poročevalci iz terena, ki so najprej govorili o čudnih vesoljskih ladjah, ki so se nenadoma pojavile v večjih ameriških mestih, nakar je Orson sam poročal o smrtih pogumnih ameriških vojakov, kjer se je četa 7.000 mož spravila na samo en stroj iz Marsa, a jih je na koncu preživelo samo 120.

Ta radijski dogodek se je takrat zapisal v zgodovino, čeprav tega Orson tega takrat ni pričakoval. Marsikak poslušalec se je namreč v prenos radijskega prenosa v živo vključil naknadno, zaradi česar ni slišal zgodnjega opozorila, da je vse skupaj samo izmišljotina. Nekateri pa so zaradi realističnega poročanja preprosto pozabili na začetno opozorilo, zaradi česar je po ZDA zavladala kar velika panika.

Kako velika je bila ta je dandanes težko preveriti, saj se mnenja o tem krešejo. Nekateri pravijo, da je po ulicah vladal vsesplošni kaos, spet drugi so mnenja, da je bilo vse skupaj zapretiravano. Dejstvo ostaja, da so telefonske linije policije bile preobremenjene, saj so nekateri panično klicali lokalne miličnike in jih spraševali po najnovejših informacijah, medtem ko so tisti bolj pogumni začeli pihati prah iz svojega orožja in so se bili pripravljeni zapostaviti zlobnim Marsovcem.

Kot rečeno, Orsonu se ni sanjalo, kaj vse se dogaja zunaj, saj se je radijska drama dogajala v živo, tako da ni imel časa, da bi sam prisluhnil vtisom gledalcev. Da nekaj ne štima se mu je posvetilo šele takrat, ko je v studio CBS-a vdrla policija in ta je želela na vsak način prekiniti oddajanje v živo.

war of the worlds
Kratka šala, ki se je leta 1939 pojavila v časopisu The Toronto Star in dobro nakaže na nervozo, ki je po svetu vladala zaradi vzpona nacističnega gibanja znotraj Nemčije.

Paniko poslušalcev je nato pomiril Walter Winchell, ki je delal na konkurenčni radijski postaji in ta je, potem ko je policija vendarle ukinila CBS-ov prenos v živo, na svoji pogovorni oddaji v mikrofon spregovoril besede: “Gospod in gospa Amerika, ni razloga za preplah. Amerika ni padla. Ponavljam, Amerika ni padla.”

Radijska drama je Orsona katapultirala med zvezdniška imena in leta 1941 je dobil priložnost režirati in igrati v filmu Državljan Kane, ki ga marsikdo še danes označuje za najboljši film vseh časov. Istega leta pa je Orson čutil posledice svoje radijske drame še nekje drugje: bil je ravno sredi radijskega prenosa v živo, ko je nekdo uletel v studio in sporočil, da so Japonci napadli Pearl Harbor. Ko je Orson to nato sporočil v mikrofon je naletel na presenetljive reakcije, saj mu zaradi prejšnje radijske drame zdaj nihče ni želel verjeti.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime