Ugaša se legendarna video serija recenzij iger Zero Punctuation

Ko me kdo povpraša, kdo je služil kot moj navdih za moje pisanje in ustvarjanje recenzij na naši strani jim navržem nekaj imen, med njimi pa vedno ime najde tudi ustvarjalec Yahtzee Croshaw, ki je leta 2007 započel serijo komičnih video recenzij Zero Punctuation, to pa smo takrat Slovenci gledali za nekakšno alternativno video verzijo Jokerja.

Žlobudravi Britanec je od takrat spočel kar 800 epizod te serije in vsaka od njih je izšla tedensko in samo redko se je zgodilo, da je Yahtzee zamudil kakšen rok za oddajo nove recenzije. Spočetka je zabavne animacije risal sam in čeprav so bile te preproste, so v sebi skrivale ogromno skrivnosti, tako da si moral praktično vsako epizodo pogledati dvakrat – enkrat si se osredotočil na njegove hitre besede, drugič pa si užival v zabavnih animacijah.

Kar je najboljše pri Zero Punctuation je dejstvo, da je zadeva dejansko smešna in se včasih nasmeješ od srca. Komedija je v igrah bolj redko reprezentirana – vsaj takšna za bolj odrasle – in zato tisti biseri toliko bolj izstopajo. Vendar pa se ni vse vrtelo samo okoli straniščnega humorja, saj je bil Zero Punctuation primarno resda namenjen zabavi, a med vrsticami se je dalo izluščiti tudi dobre kritike. Da Yahtzee ni samo zabavljač je kasneje pokazal v ločeni YouTube seriji Extra Punctuation, ki se loti raznih igričarskih tem na bolj resen način in stvar je preprosto genialna, zaradi česar bi osebno Yahtzeeja označil za najboljšega recenzista igričarske vsebine.

Žal pa se je njegova pot produciranja Zero in Extra Punctuation zaključila, saj je tip dal včeraj odpoved, skupaj z večino osebja spletne strani The Escapist. Razlog je bilo vodstvo te spletne strani, ki je odpustilo Nicka Calandro, ki je od leta 2019 pri njej deloval kot glavni urednik in je bil med sodelavci izjemno spoštovan. Nicka so iz pisarne brcnili, ker naj ne bi dosegel začrtanih ciljev, ki so bili po Nickovih besedah nerealistični, ponosno pa je odklonil odpravnino in pogodbo o nerazkrivanju podatkov. Odpuščeni so bili tudi nekateri drugi delavci, medtem ko so drugi podali odpoved v namen solidarnosti – ravno to je storil Yahtzee Croshaw, ki je vest podelil preko X-a in zraven pripisal, da si ne lasti licence za Zero Punctuation, a da bomo zanj še slišali.

Odpoved je dala tudi celotna ekipa, ki je skrbela za video produkcijo in očitno bodo zdaj vsi sledili Nicku, ki se bo lotil nekakšnega samostojnega projekta. Podpore iz strani oboževalcev jim zagotovo ne bo težko dobiti – Yahtzee je na X-u podelil vabilo do Discord kanala Escaped the escapist, kjer bo ekipa najavila svoje nadaljnje načrte, ta pa že zdaj vsebuje skoraj 10k članov.

Vseeno pa je to žalosten dan za privržence serije Zero Punctuation, saj smo nekateri črno-rumene podobice spremljali več kot desetletje in bomo stvar enostavno pogrešali. The Escapist lahko seveda še vedno proizvaja nove epizode, a brez izvirnega avtorja zadeve ne bo gledal nihče.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime