V New Yorku poletel prvi električni taksi

Znanstveno-fantastični filmi iz osemdesetih in devetdesetih so mi vsi po vrsti obljubljali, da se bo človeštvo v prihodnosti znebilo nadležnega menjavanja gumb pri vulkanizerjih, saj se bomo vsi prevažali po zraku. Vse to so bile laži, saj smo zdaj leta 2023 še vedno trdno zavezani k tlem, gneča na cestah pa je večja kot kadarkoli prej.

Pisci Hollywoodskih scenarijev so se tako pri napovedi prihodnosti malce ušteli, vendar pa so se stvari zlagoma začele spreminjati in morda bomo čez kaki dobri dve desetletji res švigali po zraku in to ne samo na krovu letal. Velik delež pri temu igra prehod na električne pogone vozil, ki zdaj nosijo zmogljive in hitro polneče se baterije, to pa bo igralo ključno vlogo pri ponudbi zračnih vozil.

Kako zna prihodnosti izgledati kaj kmalu je v nedeljo pokazalo podjetje Joby Aviation, ki je v New Yorku izpeljalo testni let prvega električnega zračnega taksija. Gre za pomemben dosežek, saj je Joby s tem uspešno prestal tudi prvo testiranje v urbanem okolju, ki zna biti nepredvidljivo, a te stvari je pri takšnem izdelku treba vzeti v zakup, saj bodo takšni taksiji operirali ravno znotraj najbolj poseljenih mest.

Električni taksi sicer ni videti tako frajersko kot pa tista leteča vozila, ki smo jih gledali v filmu Peti element. Za let potrebuje šest propelerjev, ki ga nato tiho dvignejo od tal in tudi njegova hitrost ni ni ravno takšna, da bi prebil zvočni zid. Služi pa svoji nalogi, saj naj bi Joby opravil let iz letališča JFK do spodnjega dela Manhattana v samo petih minutah, medtem ko z avtom za takšno pot potrebuješ nekje pol ure.

Kar je pri vsem skupaj najbolj zanimivo je dejstvo, da ta električni taksi ni samo nek koncept, ki ne bo nikoli uresničen. Podjetje je namreč v tretji od petih stopenj certifikacij, ki jih zahteva ameriška Zvezna uprava za letalstvo (FAA) in prve komercialne lete načrtuje že za leto 2025.

Tudi cena, zaradi nravi električnega pogona, ne bo astronomska, saj Joby pravi, da bo primerljiva s tistimi, ki jih ponujajo servisi tipa Uber in Lyft, tako kot ti pa bo uporabnik prevoz naročil preko aplikacije in ga nato delil z drugimi potniki. Napovedano ceno je sicer treba jemati z rezervo, saj upravljanje takšnega vozila zahteva kvalificiranega voznika, ki zna upravljati s helikopterjem, ti pa bodo za svoje sposobnosti zagotovo zahtevali večje plačilo, a morda ima Joby že izbrano flotilo kvalificiranih voznikov ali pa bodo te še usposobili na lastne stroške.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

2 KOMENTARJI

  1. Ko bo prvi padel dol in uničil kakšno stavbo ali pod seboj pokopal nekaj otrok bo hitro konec sanj o letečih avtomobilih za naslednjih 100 let.
    Ko se leteča zadeva pokvari nikoli ne ostane gor. Ko pol tone železja iz višine prileti na tla gre praktično za bombo. Če bi se vsi vozili z letečimi avtomobili bi bila mesta videti kot po vojaškem bombardiranju.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime