Naprava Ai Pin naj bi nadomestila vaš telefon in je najbolj trapast izum, ki sem ga videl letos

Kako inovirati na področju telefonov? S tem vprašanjem si glave belijo največja podjetja tipa Samsung, Apple in Google in razen nadgradenj strojnih specifikacij v zadnjih letih nismo dobili ničesar res revolucionarnega. Podjetje Humane pa je mnenja, da vse te firme samo lenarijo, zato so se sami spomnili rešitve v obliki naprave Ai Pin, ki je resda nekaj dokaj novega, a je stvar tako draga in omejena pri uporabi, da je ne moremo označiti za drugega kot pa traparijo.

Ai Pin je miniaturna naprava v obliki značke, ki si jo lahko nataknemo na sprednji del jopiča ali majice, nakar se spravimo v izzive zunanjega sveta. Ker naprava nima zaslona praktično vso interakcijo opravljamo preko zvočnih ukazov, znotraj značke pa najdemo majhen procesor, ki je zmožen poganjati umetno inteligenco, ta pa zna nato odgovarjati na naša vprašanja, preko 13 MP nameščene kamere pa ji lahko zaukažemo delanje fotografij ali pa snemanje videov. Za razliko od pametnih zvočnikov in telefonov, kjer takšne pomagače sprožimo z besedami “Hey Siri” ali pa “Hey Google” pri Ai Pinu ne rabimo sprožati takšnih zvočnih ukazov, ampak napravo samo pritisnemo v slogu junakov iz Zvezdnih stez in že lahko umetni inteligenci sporočimo, da odgovori na sporočila ali pa da nam obnovi vsa zadana opravila dneva.

Ai Pin bo zmožen tudi projecirati razne informacije preko mini projektorja znotraj naprave, z gestami prstov pa se bomo lahko sprehajali po različnih menijih, tako da si bomo lahko hitro ogledali informacije glede vremena in podobne drobnarije.

Vse to se na papirju sliši super, vendar pa Humane rešuje problem, ki v bistvu ne obstaja. Vse to namreč lahko že zdaj storimo preko telefonov, Ai Pin pa ne pokaže ničesar res takšnega, kar bi človeka takoj pritegnilo k nakupu, tiste funkcije, ki pa jih ima, so presneto zapletene in zamudne. Zakaj bi projeciral neko enobarvno sliko na dlan, če pa lahko vse to naredim na telefonu in to v nekaj sekundah ter s potegom prsta nato dobim še informacije vremena za cel teden? Zakaj bi spraševal umetno inteligenco, da odgovarja na sporočila drugih, če moram vsak ukaz dvakrat potrditi in ga naknadno spreminjati?

Da sploh ne omenimo vse drugih težav takšne naprave. Projeciranje je videti kulsko, a kaj se zgodi, če se nahajam v zelo osvetljenem prostoru ali na soncu? Kako sploh vem, kaj sem slikal oziroma posnel in če je zajeto izpadlo v dobrem formatu? Da sploh ne omenimo dejstva, da se moraš v javnosti pogovarjati s svojo značko, kar hitro skoči v cringe teritorij, hkrati pa ljudem ni ravno všeč, da ima nekdo proti njim ves čas usmerjeno kamero, čeprav ta snema neprestano. Ai Pin je tudi lepa vaba za tatove, ki vam lahko stvar snamejo na tako prefinjen način, da tega sploh ne boste opazili.

Izum je vsekakor zanimiv, vendar pa ta igračka ni poceni. Humane bo naročila začel sprejemati jutri, 16. novembra in očitno je zadeva zaenkrat namenjena samo za ameriški trg. Cena je zasoljena, saj stvar stane 699 $, a to ni edini strošek, saj boste za namene opravljanja klicev in povezovanja na internet preko 5G-ja morali podjetju T-Mobile mesečno plačati še 24 $ drago naročnino.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime