Trenutno dogajanje v podjetju OpenAI, ki je spočelo ChatGPT, je videti kot epizoda serije Nasledstvo

Podjetje OpenAI, ki na področju razvoja umetne inteligence velja za najbolj napredno in je preko pogovornega bota ChatGPT in ustvarjalca slik DALL-E umetno pamet prineslo v dnevne sobe navadnega človeka, se je tekom vikenda soočilo z ogromnimi pretresi, ki so bili tako siloviti, da razsežnost njihovih posledic še niso znane.

V petek je namreč upravni odbor odpustil direktorja Sama Altmana, ki je bil hkrati ustanovitelj tega podjetja. Stvar je bila povsem nepričakovana, edino uradno pojasnilo odbora pa je bilo, da “Altman ni bil povsem odkrit pri svoji komunikaciji”. To se sliši, kot da naj bi Altman lagal odboru in hitro so se začele razne teorije, kaj se je točno dogajalo v ozadju, da je sploh prišlo do te situacije. Spletna stran Bloomberg je denimo poročala, da naj bi Altman želel spremeniti vizijo podjetja, ki je bilo zasnovano kot neprofitabilno in za njihovimi hrbti naj bi sklepal razne pogodbe, ki bi nato spočele alternativno podjetje, to pa bi nato delalo na čipovju, ki bi poganjalo umetno inteligenco. Odbor se s tem ni strinjal, zato ga je odpustil, s tem pa je sprožil celo kaskado dogodkov.

Altman je bil namreč v podjetju hudo priljubljen, zato je velik del zaposlenih zagrozil, da bodo z njim odšli tudi drugi talentirani zaposleni. V podporo mu je stopil tudi Greg Brockman, ki je bil ravno tako soustanovitelj podjetja OpenAI in je v njem deloval v vlogi predsednika. Greg je tako kot Altman zapustil pisarne, upravni odbor pa je hitro začutil pritisk ne samo zaposlenih, ampak tudi Microsofta, ki je v OpenAI zlil milijarde dolarjev in je ravno v tranzicijskem obdobju, kjer njegovo umetno pamet pari s svojimi lastnimi izdelki kot je operacijski sistem Windows in iskalnik Bing.

Satya Nadella, trenutni vodja Microsofta, je bil ob novici, da je bil Altman odpuščen, povsem šokiran in bil je eden od glavnih akterjev, ki so začeli na upravni odbor pritiskati, da naj Altmana na vse načine pripeljejo nazaj. Altman je bil pripravljen na pogovore, a eden od pogojev za njegovo vrnitev je bil, da se zamenjajo vsi člani odbora, ki so bili zaslužni za njegovo odpustitev.

Zdelo se je, da se bo to tudi zgodilo. Odbor je v vmesnem času na mesto direktorja posadil Miro Murati, ta pa se je sama zavzemala za vrnitev bivšega šefa, to podporo pa je javno priznala. Altman je bil prepričan v svojo zmago in je na X-u tudi delil sliko, kjer drži značko, ki ga označuje kot obiskovalca prostorov podjetja OpenAI, nad njo pa je pripisal, da je to prvič in zadnjič, da bo na tej lokaciji označen kot zgolj obiskovalec.

A samo nekaj ur nazaj se je zgodil nov preobrat. Odbor namreč ni odstopil ampak je na mesto direktorja posadil Emmetta Sheara, ki je nekoč isto vlogo zastopal pri Twitchu. Sam Altman tako ostaja odpuščen in kakšna bo njegova nadaljnja pot ostaja neznanka, Microsoft pa je prav tako pošteno jezen, saj je preko zamenjave odbora na te sedeže želel posaditi nekaj svojih ljudi, zdaj pa se jim je očitno ta priložnost izmuznila.

Satya se je očitno sprijaznil z odločitvijo odbora in preko X-a je napovedal nadaljnje sodelovanje z OpenAI-jem, Sam Altman in Greg Brockman pa se bosta preselila k Microsoftu, kjer bosta novo ekipo, ki se bo ukvarjala z razvojem umetne inteligence.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime