Direktor kriptomenjalnice Binance priznal pranje denarja in odstopil od svojega položaja

Drama okoli največjih kriptomenjalnic na svetu še kar ne pojenja in vsake toliko dobi nove akterje. Potem, ko je bil leto nazaj aretiran Sam Bankman-Fried, nekdanji vodja zdaj propadle kriptomenjalnice FTX in katerega naslednje leto še čaka sojenje, to pa bi mu lahko naložilo desetletja bivanja izza rešetk, se je zdaj v pošteno godljo zapletla tudi kriptomenjalnica Binance. Ta je bila včasih največji konkurent FTX-a in je od njegovega propada pošteno zrasla, a tudi sama nima čistih rok, čeprav je nekdaj celo razmišljala o odkupu FTX-a.

BBC poroča, da mora zdaj tudi Binance skozi svoje pretrese, saj je bilo podjetje obtoženo pranja denarja, ustanovitelj in trenutni direktor Changpeng Zao pa je te obtožbe priznal in bo zaradi tega odstopil od svojega položaja, namesto njega pa bo na vodilni položaj zdaj stopil Richard Teng. Zao pravi, da si bo vzel malce dopusta in bo obdržal večinski delež podjetja, a ni še jasno, ali bo zaradi vseh obtožb šel tudi za nekaj časa v zapor.

Podjetje Binance bo moralo zaradi svojega nezakonitega poslovanja plačati kazen v višini 4,3 milijarde dolarjev. To poravnavo je izterjala predvsem ameriška komisija za trgovanje z blagovnimi terminskimi pogodbami (CFTC), ki je Binance obtožila, da podjetje nima zapostavljenega prav nobenega procesa, ki bi preprečil trgovanja s terorističnimi entitetami in pranje denarja.

Ameriško ministrstvo za pravosodje je ob tem dodalo, da je med avgustom 2017 in aprilom 2022 na Bitcoin.com prišlo do direktnih Bitcoin nakazil v vrednosti 106 milijonov dolarjev, ki so prišle iz strani Hydre. Hydra je ruski “darknet”, ki ga tamkajšnji kriminalci radi uporabljajo za nelegalno izmenjavo dobrin. Binance naj bi tudi omogočil prelil več kot 900 milijonov dolarjev med ameriškimi in iranskimi uporabniki, denarci pa so leteli tudi na račune uporabnikov v Siriji in rusko okupirane regije Krim, Doneck in Lugansk.

Binance bodo po izplačani kazni lahko še naprej normalno poslovale, tako da so se zaenkrat izognili usodi FTX-a. A njihovih težav še ni konec, saj jih je junija letos tožila tudi komisija za vrednostne papirje in borzo, ki pravi, da je kriptomenjalnica omogočala trgovanje z neregistrianimi vrednostnimi papirji in da je kršila ameriške zakone glede zaščite vlagateljev. Podjetje Binance pravi, da kriptovalute ne spadajo pod to zakonodajo in bo iskalo svojo pravico na sodišču.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime