Umetna inteligenca zna zdaj ustvarjati tudi kratke video posnetke

Umetna pamet zlagoma pridobiva na uporabnosti in evolucija njenih algoritmov je naravnost neverjetna. Najprej smo bili fascinirani nad tem, da se zna nek bot z nami pogovarjati in celo vsakič spisati povsem unikatne odgovore, a ni dolgo trajalo, da je stvar preskočila samo ustvarjanje besedila in se je njena uporabnost preselila tudi na ustvarjanje slik.

Zdaj lahko svoje posebne podobice, preko preprostega tekstovnega ukaza, oblikuje že vsak in naslednja stopnja iz tega je postala logična: ustvarjanje videoposnetkov, kjer bo uporabnik vtipkal svoje želje v pogovorno okno in to bo že dovolj, da se vam bo na ekranu izrisala slika v gibanju.

Svojo verzijo takšnega programa je najprej razkrilo podjetje Stable Diffusion, ki je do sedaj umetno inteligenco izrabljalo samo za ustvarjanje slik, zdaj pa bo kmalu začelo ponujati tudi možnost ustvarjanja videoposnetkov. Tehnologija Stable Video Diffusion je zdaj sicer zaenkrat samo v testni fazi in je namenjena v raziskovalne namene, njena uporaba pa je za zdaj še močno omejena.

Novo orodje lahko ustvari posnetke, ki so krajši od 4 sekund, ne zna ustvariti oziroma izrisati teksta, ne ponuja možnosti fotorealističnih posnetkov in kamere ni moč nadzorovati. Kljub vsemu temu je stvar impresivna, saj zna izrisati marsikaj v gibanju – še posebej je impresiven sprehod astronavta po Luni, saj filter zamaskira dejstvo, da ne gledamo ravno v fotorealistični posnetek.

Kot pri vsaki stvari glede umetne inteligence je zanimivo gledati že v rojstvo takšne orodja, ki bo zagotovo čez kakšno leto že povsem drugačno in obogateno z dodatnimi funkcijami. Na uradni strani lahko že izpolnite prijavnico in se uvrstite v čakalno vrsto za testno verzijo, ki bo ponujala ustvarjanje takšnih posnetkov kar preko njihove internetne strani, čeprav kakšen datum glede tega trenutno še ni znan.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime