Kitajski streamer umrl zaradi prevelike izmučenosti

Da streamanje ni enostaven posel bi vam znal povedati marsikakšen popularen YouTuber, ki je za zadevo zagrabil bolj resno in poskušal na račun takšne vsebine tudi nekaj zaslužiti in se s tem preživljati. Konkurenca je danes hujša kot kadarkoli prej, saj se dobesedno vsak lahko usede za računalnik ali postavi pred telefon in začne iskati sledilce, občinstvo pa ni neskončno in samo tisti najbolj zanimivi in delavni so na koncu nagrajeni z donacijami in prilivom denarcev, ki jih prinesejo razne spletne platforme.

Ta konkurenčnost je enaka povsod po svetu in Kitajska pri tem ni nič drugačna. Kako krut je lahko takšen svet je nedavno predstavila spletna stran South China Morning Post, ki poroča o smrti študenta, ta pa je zaradi prevelike izmučenosti dela tudi odšel v onostranstvo.

Li Hao je stopil v zadnji letnik poklicne in tehnične šole v Henanu in je začel iskati službo preko katere bi lahko izpolnil pripravništvo. Njegov oče je za South China Post povedal, da je iskal zaposlitev celo poletje in jo nato našel podjetju Henan Qinyi Culture and Media Co., ki je potrebovalo študente za streamanje, a so ti morali za plačo izpolniti določene pogoje. In ti so naravnost nečloveški: vsak od zaposlenih je moral mesečno spočeti vsaj 240 ur prenosov v živo, zraven pa na splet naložiti še 15 videov. Če si dosegel vse te standarde si mesečno lahko domov odnesel 3.000 juanov, kar pri nas znese za nekje 385 €.

Takšen urnik je brutalen, a Li je bil mnenja, da ga lahko doseže, saj bi moral takšno pripravništvo opravljati le 6 mesecev. Sredi oktobra se je nato spravil k delu in samo med 15. oktobrom in 10. novembrom je spočel kar 89 prenosov v živo. Med tem časom je spremenil urnik, saj je 5. novembra začel streamati ponoči in sicer med 21.00 in 6.00. 10. novembra je zaključil že svoj peti celonočni prenos v živo, ki je bil na koncu tudi zadnji v njegovem življenju. Spravil se je v posteljo, nakar so njegovi sostanovalci odkrili, da zelo diha, zbuditi pa ga niso mogli. Klicali so reševalce in kljub temu, da so ga medtem poskušali oživljati, je bil Li mrtev še preden je prispel do bolnišnice.

Lijeva smrt je v kitajskem internetnem svetu sprožila ogromno ogorčenja in največ jeze se je zlilo na podjetje Henan Qinyi Culture and Media Co., ki naj bi na svoje delavce vršilo takšen pritisk. Podjetje zanika obtožbe, saj pravi, da nikogar ne sili v delo in da se niso zavedali, da je Li delal tako veliko ur in to celo ponoči. A Lijev oče pravi, da je v pogodbi njegovega sina pisalo drugače in da naj bi ga ravno podjetje prisililo na menjavo urnika, saj naj bi takrat gledalci podarili več donacij.

Henan Qinyi Culture and Media Co. je Lijevi družini ponudilo odškodnino v višini 5.000 juanov, kar pri nas znese 642 €, vendar kitajske internetne jeze to še zdaleč ni pomirilo in jo je taka nizka ponudba v bistvu samo še bolj razburila.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime