Meta ponuja testiranje svoje umetne inteligence, ki je bila vzgojena na dobri milijardi Instagram slik

DALL-E ni več edino spletno orodje, ki je možno na podlagi umetnopametnih algoritmov izdelati prepričljive slike, saj je zdaj na tem področju svoj izdelek izgotovilo tudi podjetje Meta, čeprav z manj privlačnim imenom.

Spletna stran Imagine with Meta AI je zaživela nekaj dni nazaj in deluje praktično enako kot prej omenjeni DALL-E: uporabnik v pozivno okence vtipka ukaz, ki nato služi za izdelavo slike, nakar počaka nekaj sekund in že je na voljo njegova zamišljena podobica v parih različnih izvedbah, ki jih nato lahko prenesemo na svojo napravo in delimo po spletu.

umetna pamet

Tako kot druga podobna orodja ima tudi Imagine with Meta AI svoje pomanjkljivosti: zna izdelati samo slike v ločljivosti 1280 x 1280, shranimo pa jih lahko samo v zapisu JPEG. Vsaka od ustvarjenih sličic na sebi nosi tudi označbo “Imagined with AI”, s čimer se verjetno Meta poskuša zaščititi pred kršenjem kakšnih smernic glede umetne inteligence, za katere se v EU že pripravlja zakonik.

Meta pravi, da je bila njihova umetna inteligenca, uradno imenovana Emu, natrenirana preko 1,1 milijarde slik, ki jih najdemo na njihovih družabnih omrežjih Instagram in Facebook. Za učenje so bile uporabljene samo tiste slike, ki so označene kot javno dostopne, medtem ko tiste, ki so označene za ogled samo za prijateljem, v to učenje niso bile vključene. Skratka: nova umetna inteligenca se najverjetneje ni učila iz vaših zasebnih slik, a če je bil vaš obraz izpostavljen v kakšni javni skupini ali strani, potem je čisto možno, da je tudi vaša faca bila zajeta v milijarde drugih, ki so pripomogle k učenju ustvarjanja prepričljivih umetnopametno generiranih slik.

Imagine with Meta AI je za uporabo na voljo samo v ZDA in če se boste gor povezali preko Slovenije dobite žalostno obvestilo, da zadeva še ni na voljo pri nas. A če uporabite VPN in tega nastavite na ZDA aplikacija deluje brez problemov, se boste pa pred uporabo morali najprej prijaviti v svoj Meta račun, brez katerega ustvarjanje slik ni mogoče.

Več o dotični umetni inteligenci si lahko preberete v uradnem poročilu, ki ga je Meta izdala letos septembra.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime