Ljubitelji animejev se lahko v soboto udeležite sejma MofuCon 2023

Animeji oziroma japonska kultura na splošno v Sloveniji ni tako razširjena kot pa drugod po svetu. Razlogov za to je verjetno več, a verjetno sta glavna dejavnika manjše prebivalstvo in dejstvo, da navdušencev nad animeji še vedno drži neka stigma nenavadnežev, ki gledajo po cele dneve “risanke”. Vsak, ki si je kdaj pogledal kakšen anime izdelek ve, da to niti približno ne drži in čeprav tudi sam nisem navdušenec nad japonskimi podobicami v igričarskem in televizijskem svetu, žanr spoštujem in razumem, kako se lahko v njega hitro lahko zaljubiš.

Slovenska skupnost ljubiteljev animejev in mang je tako majhna, a k sreči vsebuje zavzete člane, ki se že leta trudijo slovenski narod prepričati, da skočijo v širok objem animejev in si v njem poiščejo svoj priljubljeni izdelek. Na tem področju že dolgo vztraja slovensko društvo Makkon, ki je pod istim imenom organizirala srečanja v živo, a zdaj se je ta ekipa upokojila, njihovo mesto pa so prevzeli mlajši člani, ki pod budnimi mentorji letos predstavljajo nov sejem MofuCon 2023.

Osebno obožujem takšna srečanja, ki so nastale zaradi strasti anime privržencev in to gibanje me spomni tudi na naše začetke, ko smo desetletje nazaj Slovence prepričevali, da igre niso samo “igrice” in da lahko preko njih doživiš globoke izkušnje, ki so lahko bolj zapomljive od tiste iz filmov ali pa serij. MofuCon privržencem animejev tudi omogoči, da se za vsaj en dan lahko počutijo kot doma med isto mislečimi, tisti bolj pogumni pa nase celo navržejo kakšno preobleko in se udeležijo cosplay tekmovanja. Kot rečeno: sam nisem oboževalec animejev, saj sem bolj zaljubljen v mešanje japonskega in zahodnega sveta, ki je spočelo zanimive zadeve, kot je denimo serija iger Silent Hill in na sejmu bo očitno poskrbljeno tudi za takšne ljudi kot sem jaz – v napovedniku namreč lahko vidimo izjemno detajlno poustvarjen lik Pyramid Heada, ki smo ga od bližje spoznali v igri Silent Hill 2.

Skratka, Mofucon resda ima animejevske korenine, a bo vseboval tudi širšo tematiko, tako da boste na svoj račun prišli tudi ljubitelji sodobnih in retro iger, predvsem pa boste navdušeni vsi tisti, ki radi gledate cosplayje.

Na voljo bo cel kup stojnic, med katerimi vas čaka tudi takšna z retro konzolami in tekmovanju v iz starodavne igre Sonic The Hedgehog 2, VR zabavam izpod rok društva SLOVR, tekmovanje iz igre Street Fighter 6, japonsko mečevanje, petje v karaokah ter cel kup stojnic z robo, ki je na običajnih slovenskih tržnicah ne boste našli.

Program dogajanja lahko najdete na uradni strani, na voljo pa bodo tudi predavanja na temo furryjev, anime kviz izpod društva Animoku, izmenjevalnica anime zakladov in profesionalno slikanje in snemanje na stojnici društva SloAnime.

MofuCon 2023 se bo odvil to soboto, 16. decembra na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani, pred vhodom pa bo na dan dogodka možno kupiti vstopnice po ceni 7 €.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime