Tesla predstavila impresiven napredek robota Optimus

Če vam umetna inteligenca ponoči ne pusti spati, saj je njen skokovit razvoj začel ogrožati marsikakšno delo, ki se izvaja digitalno, potem ste morda kdaj že pomislili, da bi raje začeli razmišljati o poklicu, ki bi zahteval fizično delo. ChatGPT lahko spiše še tako natančna navodila za popravljanje pomivalnega stroja, a na koncu mora vseeno človeška roka poprijeti za izvijač in se lotiti dejanskega dela.

Vendar pa morda kmalu tudi takšne službe ne bodo več varne pred napredno tehnologijo, saj podjetja že leta delajo na hodečih robotih, ki bi postali koristni v marsikakšni industriji. Na takšnem projektu dela tudi podjetje Tesla, ki je začelo delo na svojem humanoidnem robotu septembra 2022 in takrat se je ta imenoval Bumblebee, videti pa je bil kot kup motorjev in vezja, ki ga je nekdo sestavil v človeku podobno obliko.

A že marca letos je stvar začela kazati napredek in Optimus – Gen 1 je bil videti že precej bolj izpopolnjeno. Tesla je včeraj predstavila naslednjo verzijo Optimus – Gen 2, ki je pokazal impresiven napredek v relativno kratkem času in če bodo njihovi mehaniki in inženirji še naprej tako pospešeno delali na inovacijah in razvoju znamo že v naslednjih dveh letih dobiti nekaj, kar bi legitimno lahko prevzelo opravljanje marsikakšnega poklica.

Optimus – Gen 2 se sicer še vedno premika kot da ga močno tišči na veliko potrebo in to komajda zadržuje, a inženirjem je uspelo dvigniti njegovo hitrost za 30 %, kar jim je uspelo na račun zmanjšane teže, saj je robot vmes shujšal kar za 10 kg. Kratki predstavitveni video pokaže Optimusa med hojo in delanjem počepov, a še najbolj impresiven je napredek v dlaneh, saj lahko obrača vsak prst posebej, robot pa je tako napreden, da zmore prilagajati stisk rok in prstov, tako da zna poprijeti za jajce in tega preložiti v košaro, brez da bi ga zdrobil v roki.

Stvar je v bistvu za gledanje kar malce srhljiva, saj imam neprestano občutek, da gledam neko osebo v preobleki in ne kup vezja in čipov, ki poskušajo posnemati človeške gibe. Robot je videti celo tako napredno, da so nekateri podvomili v avtentičnost videnega, zato se je na X-u oglasil Milan Kovac, ki je eden glavnih inženirjev Optimusa in zapisal, da video ni pohitren in ne vsebuje nikakršnih posebnih učinkov.

Tesla pravi, da bo Optimusa najprej začela izrabljati v svojih proizvodnih linijah, nakar ga bo začela prodajati. Direktor Elon Musk je označil ekipo, ki dela na robotu za podcenjeno in po njegovih izračunih bi lahko lahko prodali med 10 in 20 milijard enot Optimusa. Izpopolniti morajo samo še umetno inteligenco, ki jih v njihovih avtih Tesla še vedno povzroča preglavice, vendar pa za osnovno delovanje Optimusa spet ne potrebuješ neke blazne naprednosti, saj ga lahko posadiš za trak, kjer bo nato po cele dneve in noči izvajal ista opravila, za razliko od človeškega delavca pa ne bo nikoli zahteval dopusta, počitka ali pa bolniške odsotnosti. No, vse dokler ne pridemo do upora robotov, vendar pa je to še (najbrž) daleč v prihodnosti.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime