Napačno imenovanje transspolnih oseb lahko pripelje do ukinitve Discord računa

Tako kot vsa družabna omrežja ima tudi Discord svoj pravilnik glede sprejemljivega obnašanja uporabnikov, ta pa je bil pred kratkim posodobljen in po novem vključuje tudi zapis glede transspolnih oseb.

Tako je prepovedano žaljenje takšnih zaščitenih skupin, žaljenje in grožnje LGBTQ skupnosti, izražanje zgražanja nad njimi, širjenje negativnih stereotipov glede transspolnosti in poskus segregacije in ločevanja takšnih oseb od že vzpostavljenih skupnosti.

Prepovedano je tudi namerno napačno imenovanje transspolnih oseb, ki se s tujko imenuje “deadnaming”. Ta beseda morda ni jasna čisto vsakemu uporabniku interneta, a v bistvu njen koncept ni preveč zakompliciran: ko se določena oseba odloči za drug spol temu navadno sledi tudi sprememba imena, ki jo loči od preteklosti.

Praktični primer je denimo popularni YouTuber Jim Sterling, ki je ob svojem prehodu spremenil ime na Stephanie Sterling in s tem tudi svoj osebni zaimek. Če bi ga zdaj še vedno klical Jim in ga označeval pod moškim zaimkom “on” potem bi se to imenovalo “deadnaming”, kar pri transspolnih osebah sproži negativne spomine na preteklost in to bi lahko označevali tudi kot psihično nasilje.

V pravilniku sicer obstajajo izjeme, saj ne boste ob napačnem poimenovanju določene osebe kar takoj izgubili dostop do svojega računa, saj se včasih človek spozabi ali pa za določeno osebo sploh ni vedel, da je ta spremenila spol in zdaj nosi novo ime. Vendar pa bodo tisti, ki bodo napačno poimenovanje uporabljali redno in več kot očitno namerno, sčasoma prejeli opozorilo, vsaka takšna žalitev pa bo ocenjena iz strani administratorjev glede na njihovo resnost. Takšni računi bodo prejeli oznako “at risk” in znajo biti ob nadaljnjih kršitvah tudi za vedno ukinjeni.

Organizacija GLAAD, ki se bori za pravice skupnosti LGBTQ je Discordovo potezo označila za pozitivno in zraven je še zaprosila, da tudi ostala večja družabna omrežja sprejmejo podobna pravila. Edini od večjih omrežij, ki se na podoben način zavzema za pravice transspolnih oseb je TikTok, medtem ko je imel X nekaj časa takšne stvari zapisane v svojem pravilniku, a so bile te umaknjene, ko je platformo prevzel Elon Musk.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime