Srhljiva prihodnost: novičarski kanal, ki ga v celoti napaja umetna inteligenca

Spremljanje hitrega razvoja umetne inteligence me včasih spominja na gledanje v tornado, ki postaja čedalje bolj debel in čeprav bi te moralo biti takrat strah, vseeno ne moreš odtegniti pogleda stran, saj si preprosto preveč fasciniran nad videnim.

Strah pred umetno inteligenco je upravičen, saj je ta že zdaj izkazala kot potencialna zamenjava za marsikakšen digitalni poklic: od risanja v Photoshopu, ustvarjanja video montaž, glasovnega igranja, pisanja člankov pa vse do prečiščevanja ostarelih posnetkov in zvočnih zapisov, ki so na koncu spočeli povsem novo pesem legendarne glasbene skupine The Beatles.

Kaj se zgodi, ko vse te naprednosti združiš v en izdelek je pred kratkim pokazalo novo start-up podjetje Channel 1, ki ponuja novičarski kanal, ki ga v celoti poganja umetna inteligenca. Predstavljajte si torej verzijo dnevnika 24ur, le da pred kamerami stojijo osebe, ki tam niso zares, a poročajo o aktualnih dogodkih po svetu, ki se trenutno res dogajajo.

Zgornji video pokaže zadevo v akciji in čeprav je to označeno samo za konceptni video, je že zdaj presneto impresivno. Poročevalci sicer niso povsem umetno generirani, saj so zasnovani po podobi resničnih oseb, a govorjena beseda ter obrazne mimike so spočete povsem iz strani umetne inteligence. Pri njihovem govorjenju je najbolj impresivna sinhronizacija ustnic z govorjeno besedo, ki se tule le vsake toliko malce zatakne, a je dejansko na stopnji, da bi manj pozorne oči lahko povsem spregledale, da vse skupaj nadzoruje umetna pamet.

Kratki video predstavi še nekatere druge prednosti takšne tehnologije: poročevalec lahko denimo kadarkoli zamenja jezik, kar bi prišlo izjemno prav pri sinhronizacijah. Še bolj je impresiven segment, kjer nek gospod govori o uničujoči nevihti v francoskem jeziku, nakar pa umetna inteligenca vse pretvori v angleščino, z enako intonacijo glasu in prilagojeno sinhronizacijo ustnic.

Celotna zadeva je kar malce srhljiva in upravičeno so se pojavile skrbi, da znamo kmalu na televizijah gledati novičarske kanale, ki pa bodo lahko brez problema proizvajale lažne novice in jih prodajale kot resnične. Channel 1 sicer pravi, da bodo vse njihove novice večkrat preverjene in bodo informacije črpale od overjenega novičarskega portala in drugih neodvisnih novinarjev. Prav tako naj bi pri vsakem koraku, preden bi novica prišla v eter, vse večkrat preverila človeška roka in da je poročanje resničnih novic njihova primarna naloga.

Vse to se sliši lepo, a pri takšni tehnologiji se skoraj vedno zgodi, da za njo pograbijo tudi manj odkriti ljudje, ki želijo na vsak način razširiti svojo propagando. Boj proti lažnim novicam je že v današnjem ekosistemu zelo težak, a očitno bo v prihodnosti začel počasi spominjati Don Kihotov boj z mlini na veter.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime