Microsoft po skoraj 30 letih spreminja tipkovnice in dodaja novo tipko

Podjetje Microsoft je tako prepričano v razvoj umetne inteligence, da so tega že zdaj prepletli z vsemi svojimi programskimi rešitvami, skozi naslednje iteracije operacijskega sistema Windows pa bo umetna pamet še bolj integrirana v vsak kotiček našega vsakdanjega dela.

To niti ni čudno, saj je Microsoft vložil milijarde financiranja v nadaljnji razvoj ponudbe podjetja OpenAI, svojo zaljubljenost v umetno inteligenco pa namerava preseliti tudi na tipkovnice. Oblika teh je skoraj 30 let ostala nespremenjena, a bo zdaj dobila malce drugačno podobo, saj bomo na tipkovnicah našli novo namensko tipko, ki bo lahko instantno zagnala umetno-pametni pomagalnik, ki mu je ameriški gigant nataknil ime Copilot.

Copilot je sicer že zdaj sestavni del brskalnika Bing in najdemo ga tudi znotraj operacijskega sistema Windows 11. Žal v slovenskih oknih še ne deluje s polno paro, saj je na drugih trgih Copilot prepleten s programi tipa Slikar in ga lahko sprožimo skozi orodno vrstico ali pa kombinacijo tipk Win + C, pri nas pa te stvari ne delujejo, a se bodo zagotovo spremenile v bližnji prihodnosti.

Novi gumb bo nameščen na desni strani tipkovnice in njegova pozicija ni še čisto zakoličena, a na splošno velja, da bo Copilot tipka zamenjala desni Ctrl, ki je vsaj pri meni osebno dobra izbira, saj te tipke praktično nikoli ne pritisnem, v nekaterih primerih pa bo zamenjala tisto bizarno tipko, ki nadomešča desni klik miške oziroma bo s to funkcijo delovala v tandemu.

Prenovljena tipka bo prvič javno predstavljena naslednji teden, ko se bo odvil sejem CES 2024, prve prave tipkovnice z novo podobo in funcionalnostjo pa se bodo začele prodajati že ta mesec – seveda najprej le na trgih, ki Copilot dejansko podpirajo.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime