5. sezona serije Fargo je presneto kvalitetna

Če ste morda te dni v iskanju nove televizijske zabave in se vam zdi da vam Netflix ne zna ponuditi ničesar novega, potem niste preiskali vseh drugih konkurenčnih servisov. Oziroma krivda sploh ni vaša, saj v letu 2024 še vedno obstajajo serije, ki jih v Sloveniji preprosto ne moremo gledati na legalen način.

To velja tudi za serijo Fargo, ki nas v televizijski obliki zabava vse od leta 2014, v teh desetih letih pa smo dobili 5 sezon, od katerih so bile praktično vse izjemne – osebno mi ni prijala samo 4. sezona, kjer so ustvarjalci eno od glavnih vlog podelili Chrisu Rocku, ki ga osebno nikakor ne morem jemati resno.

5. sezona trenutno še dobiva nove epizode, vendar pa je na voljo samo preko pretočnega servisa Hulu. Tega si lasti Disney in čeprav ta na servisu Disney+ vsebuje lep del kataloga Huluja, serija Fargo zaradi nerazumljivega razloga ni med njimi.

Kar je za Slovence velika škoda, saj je 5. sezona izjemno dobro spisana. Zgodba se vrti okoli ženske Dot, ki na površju živi povsem normalno življenje: ima topel dom, ljubečega moža in pridne otroke, a nekega dne na površje splava njena grda preteklost. Dot namreč ni sploh njeno pravo ime, saj je prebegnila od krutega šerifa Royja, ta pa je bil z njo kar nekaj let poročen in to v zakonu, kjer ni šparal s palico. A Dot se ne pusti ujeti, saj je to izjemno iznajdljiva ženska, ki ji v seriji zaradi njene bojevitosti nataknejo ime “tigrica”, v dogajanje pa se nato vmešajo še drugi faktorji: FBI, policist, ki Dot v enem momentu reši življenje in Dotina mačeha, ki je hkrati šefinja izjemno premožnega podjetja z dolgim dosegom.

Poleg izjemnega scenarija je treba pohvaliti tudi kinematografijo in naravnost izjemne igralce, ki so svoje vloge odigrali perfektno. Vlogo Dot je prevzela izjemno simpatična Juno Temple, ki se je spomnimo iz serije Ted Lasso, vlogo Royja pa je prevzel neverjetni Jon Hamma (Oglaševalci), ki samo s svojo prisotnostjo vliva strah v kosti vsakemu, ki ga sreča. Tudi stranske vloge so bile odlično podeljene: izstopa denimo Royjev sin Gator, ki ga je odigral Joe Keery, ta pa je tule praktično neprepoznaven, saj smo ga pred tem srečali v seriji Stranger Things kot komičnega Steva Harringtona.

Poleg napete pripovedi spremljamo zgodbo, ki se bavi z nasiljem v družini, to pa je tudi v Sloveniji velik problem, o katerem se ne govori dovolj. Nekatere epizode nas že na začetku opozorijo, da bomo ugledali realističnega nasilja moža nad ženo in ustvarjalci so s tem mislili resno. Pretepanje žene namreč ni vedno takšen teater, ki ga vidimo v ameriških filmih: včasih se zgodi močna klofuta, ki jo je konec v delčku sekunde, nakar se vsi začnejo obnašati, kot da se ni nič zgodilo. Primer tega je šesta epizoda, imenovana The Tender Trap, kjer Royja njegova žena Karen med striženjem po nesreči ureže, ta pa se odzove izjemno eksplozivno.

5. sezona bo svojo 10. epizodo doživela 16. januarja in res upam, da Disney sreča pamet in nekako omogoči gledanje te in tudi preteklih sezon na svojem servisu Disney+.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime