Umetna inteligenca poustvarila glas Joa Bidna in preko klicev Američane pozivala, da naj preskočijo volitve

Skrbi, da se zna umetna inteligenca vmešavati tudi v prihajajoče ameriške volitve za novega predsednika so se pojavile že leta nazaj, ko smo na YouTubu gledali posnetek Obame, ki je preko tehnologije “deepfake” in glasa Jordana Peela opozarjal, da dandanes lažnih novic in govorov ni več tako lahko prepoznati kot nekoč.

Posnetek je star zdaj 6 let, umetna pamet pa je od takrat samo še bolj napredovala in Američani so včeraj zabeležili prvi takšen poskus vmešavanja v volitve, ki je prišel preko navadnega telefonskega klica.

Neznanec je v zvezni državi New Hampshire klical tamkajšnje meščane, ti pa so iz slušalke slišali dokaj prepričljivi glas ameriškega predsednika Joa Bidna, ki je volivce preko kratkega nagovora poskušal prepričati, naj se ne udeležijo lokalnih volitev in naj svoj glas raje prihranijo za tiste prave volitve, ki bodo potekale novembra. Vse skupaj je seveda izmišljotina, saj trenutno potekajo tam volitve za republiškega kandidata in volivci lahko svoj glas oddajo na teh volitvah in tudi tistih končnih, kjer se bosta na koncu udarila republiški in demokratski kandidat.

Na strani republikancev je trenutno glavna bitka med kandidatoma Donaldom Trumpom in njegovo edino preostalo izzivalko Nikki Haley, a demokrati so sprožili kampanjo, ki volivce naproša, da na volilne lističe pripišejo Bidnovo ime. To očitno nekomu ni bilo všeč, zato je sprožil umetnopametno oblikovani klic, ki naj bi dosegel med 5.000 do 25.000 volivcev.

Marsikdo od teh je dvignil slušalko, saj je bila telefonska številka lažno zvezana na mobilno telefonsko številko nekdanje demokratske predsednice Kathy Sullivan. Ta se je na dogajanje že odzvala in v izjavi za javnost povedala, da so napadalci izkoristili njeno telefonsko številko brez njenega dovoljenja in da je to klicanje jasno vmešavanje v volitve.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime