Disneyjev izum HoloTile bi znal revolucionirati uporabo VR-ja

VR očala so skozi leta napredovala do te stopnje, da so dandanes povsem brezžična, lahka in jih znamo preko AR tehnologije izrabljati tudi za delo. A v nekaterih pogledih je stvar ostala ujeta v preteklosti, saj glavni problem, ki se tiče premikanja znotraj iger in raznih interaktivnih izkušenj od nas zahteva, da se premikamo bodisi s paličicami na kontrolerjih ali pa preko teleportacije.

Rešitev tega problema je sicer pokazal film Igralec št. 1, kjer se je glavni igralec pripel na neko napravo s tekočim trakom in nato se je lahko premikal v vse smeri in ta ideja je bila tudi skopirana v resnično življenje, a problem pri njej je bil, da enostavno ni delovala zadovoljivo, za uporabo je nerodna in za vaše noge nenaravna.

Disneyjev izumitelj Lanny Smoot se je zdaj domislil malce bolj elegantne in samosvoje rešitve, ki ji je nataknil ime HoloTile. Iznajdba so v bistvu posebna tla, sestavljena iz majhnih gibljivih ploščic, ki nam omogočajo premikanje v vse smeri. Naprava nam omogoča naravno hojo po prostoru in nas vedno lepo počasi vrača v center svojega obsega, tako da se lahko potopimo v VR izkušnjo in nam ni treba nikoli skrbeti, da se bomo zdaj zdaj zaleteli v bližnji zid in na smrt prestrašili bližnjega hišnega ljubljenčka.

Lanny v kratki prezentaciji sicer ne pove točno, kako stvar sploh deluje in če je morda pri njej sploh smiselno upati, da se bo pojavila znotraj naših domov. HoloTile je sicer videti izjemno elegantno, a po drugi strani vidimo samo vrh ledene gore in kdo ve kaj so morali inženirji namestiti pod napravo, da stvar lahko dejansko deluje in če je vsa ta elektronika pripravna tudi za navadnega uporabnika.

Izumitelj pravi, da lahko napravo naenkrat uporablja tudi več uporabnikov in da jo lahko izbrabljamo tudi za druge namene kot VR. V določenem kadru lahko vidimo, kako se Lanny usede na stol, nakar ga nekdo preko gibov z roko premika naokoli, kot da bi Jedi.

HoloTile je tako razburljiv košček tehnologije, ki zna nekoč dodobra spremeniti naše navade pri uporabi VR tehnologije, a stvar je zaenkrat več kot očitno prototip in kdo ve, če bo kdaj prešla tudi v notranjost navadnih domov. Vendar pa je Lanny prekajen maček izumiteljskih vod, ki rad dela na stvareh, ki imajo dejansko neko uporabnost: njegov zadnji večji izum je bil najbolj realističen žaromeč do sedaj, zaradi svojih dosežkov pa bo kmalu vpisan v neprofitno organizacijo National Inventors Hall of Fame.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

  1. Lepo zgleda, ampak kot je ta izumitelj rekel, zgleda da je bolj za plesalce pa to, da se nekaj/nekdo repozicionira v prostoru.

    V VR pa ne vem kako bi to šlo razen če bi to Jamiroquai dal v VR

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime