Japonec, ki je zažgal anime studio in s tem ubil 36 ljudi, obsojen na smrt

Shinji Aoba je na običajen delaven dan julija 2019 vstopil v pisarne japonskega studio Kyoto Animation, se začel dreti, da morajo vsi delavci umreti, nakar je začel naokoli razlivati bencin in na tega pritaknil vžigalico. Takoj se je razplamtel ogromen požar, obupani, večinoma mladi umetniki pa so poskušali pobegniti iz pisarn, a mnogim ni uspelo. Zaradi požara je umrlo kar 36 ljudi in dogodek se je hitro zapisal v zgodovino kot eden najbolj tragičnih požarov znotraj Japonske.

Država je žalovala, še posebej pa so bili žalostni vsi oboževalci anime sveta, saj je Kyoto Animation, znan tudi pod imenom KyoAni, spočel vrsto popularnih filmov in grafičnih novel kot so The Melancholy of Haruhi Suzumiya in K-On!, v samo enem dnevu pa je življenje izgubilo več kot polovica 70-članske ekipe, ki jo zaposluje ta studio, še 32 pa je bilo zaradi požara poškodovanih.

Preživel je tudi Shinji Aoba, čeprav je ta utrpel opekline, ki so prekrile več kot 90 % njegovega telesa. Policija je tako morala najprej počakati, da je okreval vsaj do te stopnje, da so mu lahko na roke nataknili lisice, krivdo pa je kasneje priznal in na sodišču izrazil obžalovanje, k temu pa dodal, da v bistvu ni pričakoval takšne količine smrtnih žrtev. Podjetje naj bi mu ukradlo ideje brez njegovega dovoljenja, zato se mu je zdela še edina preostala poteza na šahovnici. Podjetje njegove obtožbe zanika.

BBC zdaj poroča, da se je njegovo sojenje zaključilo in čeprav so njegovi odvetniki poskušali dokazati, da je bil med svojim nagnusnim dejanjem neprišteven in da bi moral zaradi tega dobiti bolj milo kazen, glavni sodnik Keisuke Masuda temu ni verjel in je med svojo sodbo povedal, da se je Shinji še kako dobro zavedal kaj počne in kakšne posledice bodo za sabo pustila njegova dejanja. Ne samo, da je pobil nepregledno število ljudi, ampak bodo morali tisti preživeli še celo svoje življenje trpeti psihološke travme, saj so nekaterim pred očmi sodelavci dobesedno zgoreli.

Shinji Aoba je bil tako obsojen na smrt, saj je Japonska ena redkih razvitih držav, ki v svojem zakoniku še vedno poseduje smrtno kazen za tiste največje morilce. Na japonskem za to kazen javnost še vedno izkazuje visoko podporo, trenutno pa se na smrtni klopi, imenovani “death row” nahaja več kot 100 zapornikov.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime