Muskov možganski čip Neuralink uspešno vsajen v človeka

Kako doseči naslednjo stopnjo delovne optimizacije, ki bi bila hitrejša od česarkoli doslej, hkrati pa bi bilo ob tem idealno, da človek od prevelike utrujenosti zaradi dolgega delavnika ne bi šel pod rušo? S tem vprašanjem se že dolgo bode marsikakšen uradnik, a preprostega odgovora na to vprašanje ni bilo. Tehnologija je preprosto prišla do točke, ko smo imeli ideje že razrešene v naši glavi, a uboge roke enostavno niso dohitevale povpraševanja.

Naslednji korak je nato postal jasen – znebiti se odvečnega tipkanja in klikanja po ekranih in vse skupaj nadzorovati samo z močjo najmočnejšega računalnika na svetu: naših možganov.

Stvar se zdi kot podlaga za nekakšen znanstvenofantastičen film, vendar pa tisti polovični kiborgi iz igre Cyberpunk 2077 niso čista izmišljotina, saj se podjetja že dolgo bavijo s parjenjem čipov in organskih substanc. Prvi večji preboj je zdaj zabeležilo podjetje Neuralink, ki si ga lasti Elon Musk, ta pa je včeraj ponosno najavil, da so po večmesečnem testiranju možganski čip Neuralink prvič vsadili v človeške možgane.

Podjetje je prostovoljce za vsaditev začelo novačiti lani jeseni in zdaj je za njimi prva operacija, kjer so nekomu v možgane vsadili vmesnik za možganski računalnik oziroma BCI (Brain Computer Interface), za ta pionirski dosežek ap so se lahko kvalificirali samo tisti, ki so trpeli kvadriplegijo zaradi poškodbe vratne hrbtenjače ali amiotrofične lateralne skleroze (ALS).

Musk je na X-u zapisal, da prvi človek z Neuralink implantatom dobro okreva in da so prvi rezultati že zdaj vzpodbudni. Seveda je še prezgodaj odpirati šampanjce, saj gre lahko še vedno veliko stvari narobe, a tisti prvi korak je bil narejen, čeprav smo do njega prišli na račun trpečih živali. Podjetje Neuralink je konec leta 2022 postal del zvezne preiskave, saj naj bi Musk vztrajal na hitrem testiranju in razvoju, zaradi česar je samo leta 2018 umrlo 1.500 živali – od ovc, prašičev do pa vse do opic.

Možganski čip Neuralink bi znal postati eden najbolj pomembnih izumov našega časa. Poleg okrevanja bolnikov bi nam znal priskrbeti tudi novo stopnjo delovnih navad, VR očala bi postala stvar preteklosti, Musk pa je konec lanskega leta še napovedal, da bi lahko na preprost način budno doživeli davno pozabljene spomine in skočili tudi v alternativne dimenzije.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime