Založnik Embracer preklical razvoj novega Deus Ex-a

Kakor je franšiza iger Deux Ex legendarna, stvar enostavno nima sreče. Original iz leta 2000 je bil naravnost fenomenalen in po dobrih 20 letih ta naslov še vedno nove igralce, ki lahko pretrpijo njegovo zastarano podobo, očara s svojo igralno globino, ki pa jo je nato nadaljevanje Invisible War iz leta 2003 zavrglo v koš.

Na nov del smo nato morali čakati vse do leta 2011, ko je franšizo pod roke vzel Eidos-Montréal in ta je takrat ustvaril odlični Human Revolution. Žal je bila ravno takrat licenca pod vplivom založnika Square Enix, ki je iz nje želel iztisniti vsak dodaten evrov, kar je naslednji del Mankind Divided iz leta 2016 marsikomu izkušnjo priskutilo, nakar je v letu 2022 franšiza romala pod okrilje novega založnika Embracerja.

Ta ni dobil samo licence, ampak tudi razvijalca Eidos-Montréala, ki mu je skoraj takoj naložil nalogo delanja novega dela in v letu 2022 se je zdelo, da je Deus Ex končno pristal v rokah, ki njegovo ime ceni in bo razvoju namenil tudi ves proračun, ki ga potrebuje.

Na žalost so se stvari od takrat korenito spremenile: Embracer je lani padel v ogromen finančni dolg, zaradi česar so se začela masovna odpuščanja in zdaj je na vrsto prišel tudi razvijalec Eidos-Montréal. Ta je včeraj sporočil žalostno novico, da je bilo iz ekipe odpuščenih 97 delavcev, službe pa niso izgubili samo tisti, ki so nudili podporo in delali znotraj administracije, ampak tudi tisti iz razvojnega oddelka.

Studio v svojem pismu ni omenil usode nastajajočega Deus Exa, a novo poročilo spletne strani Bloomberg pravi, da je bila igra v razvoju dve leti, zdaj pa je bil projekt preklican. Embracer je sicer že prej napovedal, da bodo preklicani vsi projekti, ki so v nastajanju in ne kažejo resnega potenciala za visoko prodajo. Novi Deus Ex bi sicer zagotovo pokril stroške razvoja, a morda Embracer trenutno sploh nima financ, da bi se lotil tako velikega projekta. Usoda franšize je tako (spet) zapečatena, zato nam zaenkrat ne ostane drugega kot pa da spet obujamo spomine na pretekle igre in te morda preizkusimo tudi preko kakšnega moda.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime