Hrvaška se je povzpela na sam vrh stavnic letošnje Evrovizije

Glasbena tekmovanja sicer na naši strani niso na rednem sporedu, a vedno naredimo izjemo pri tekmovanju Evrovizija, saj pri njem vsako leto pridno sodeluje tudi naša država in vedno je zanimivo pogledati v nastopajoče tekmovalce, se čuditi vsem kontroverzijam in se spraševati o smiselnosti izbora naših nastopajočih.

Tudi letošnja Evrovizija zbuja bogate pogovore in to že mesece preden se bo odvil finale znotraj Švedske. Letos je za naelektreno vzdušje najprej poskrbel Izrael, saj ga je, zaradi njegovega bojevanja s Palestinci, veliko drugih držav gledalo postrani in pojavile so se peticije, da bi bil državi prepovedan nastop na glavnem odru, a se bo ta vseeno zgodil. Vroče pa je bilo tudi pri nas, saj letos glasbene oddaje za izbor zmagovite popevke sploh ni bilo. RTV Slovenija naj bi glasbenikom najprej takšno oddajo obljubila, a se je kasneje premislila in napovedala, da je komisija že izbrala Raiven in njeno skladbo “Veronika”, kar je nekatere od nastopajočih pogrelo, eden od njih pa je celotno dogajanje prijavil komisiji za preprečevanje korupcije. Rezultat te slabe volje je bil odstop Vanje Vardjana, šefa razvedrilnega programa RTV Slovenija, a izbor Raiven ostaja in tako bomo na Evrovizijski oder zopet stopili preko balade.

Naši južni sosedi pa se s takšnimi problemi ne ubadajo. Hrvatje so ugotovili, da na tem tekmovanju moraš izstopati preko nekega originalnega nastopa in lani je njihova skupina Let 3 že pred prvim nastopom dvigala veliko pragu na račun pesmi Mama ŠČ!, ki je vsebovala protivojno sporočilo. Let 3 so se na koncu uvrstili na 13. mesto, letos pa ima Hrvaška še bolj pogumne načrte, saj si želijo prvič sploh osvojiti glavni pokal tekmovanja.

Na izboru Dora je zmagala skupina Baby Lasagna, njihova skladba “Rim Tim Tagi Dim” pa je na YouTubu hitro začela nabirati oglede in odobravajoče kimanje. Vizualno skladba malce spominja na lanskoletnega finskega predstavnika Käärijä in njegova skladba “Cha Cha Cha” je bila po mnenju mnogih oropana prvega mesta. Hrvaški pevec Marko Purišič celo nosi podobno opravo, čeprav njegov glas se včasih ne zdi dostojen izzivu in je hreščanje slišati kot nek najstnik, ki bi rad rulil v svoji sobi, a se ne upa razburiti staršev v naslednji sobi.

evrovizija

A vizualna prezentacija in ozadna spremljava sta vrhunski in sta tako vzdušni, da je Baby Lasagna začel pridobivati mesta tudi na stavnicah. Hrvatje so se počasi prebili do 2. mesta, včeraj pa so skočili kar na sam vrh in iz njega izbili Ukrajino, ki je dolgo vztrajala na 1. mestu. Za naše južne sosede smo lahko samo veseli, saj bi bil res že skrajni čas, da zmago pobere še nekdo drug kot pa vedno isti šampioni – Švedska bo tekmovanje letos gostila že sedmič, hrvaška zmaga pa bi dogajanje preselila bližje k našim mejam, tako da bi si šel marsikdo lahko dogajanje ogledati v živo.

Žal Slovenija na stavnicah ne kotira visoko. V bistvu se nahajamo šele na 28. mestu, tako da se postavlja vprašanje, če nam bo Raiven sploh lahko prinesla finale ali pa bomo tega spet spremljali na rezervni klopi.

Evrovizija se bo odvijala med 7. in 11. majem.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime