Američani spet resno razmišljajo o prepovedi TikToka

Američane že nekaj let pesti nadloga, ki se imenuje TikTok. To sicer ne velja za same uporabnike tega družabnega omrežja, saj je v ZDA izjemno priljubljeno in naj bi samo tam preko oglasov v 2024 prineslo več kot 8 milijard dolarjev zaslužka. Bolj je trn v peti vladi, saj je ta prepovedala nalaganje aplikacije na vse naprave, ki jih uporabljajo vladni delavci, saj jih skrbi nevarnost vohunjenja iz strani Kitajske.

To je tisto glavno jedro problema: TikTok je v lasti kitajskega podjetja ByteDance in ni v rokah ameriških družabnih omrežij, čeprav razni YouTubi, Instagrami in Snapchati že dolgo poskušajo neuspešno kopirati TikTokovo formulo.

Amerika se je poskušala znebiti tega družabnega omrežja že leta 2020, ko je v Beli hiši sedel Donald Trump, vendar pa jim je takrat spodletelo. Zdaj se je zopet ob izteku mandata aktualnega predsednika zopet pojavilo gibanje, ki bi aplikacijo bodisi prepovedalo na ameriškem trgu ali pa podjetje prisililo, da aplikacijo proda ameriškemu lastniku.

V ameriškem predstavniškem domu je bil včeraj odobren nov predlog zakona “Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications” v razmerju 352 (Za) in 65 (Proti), ki bi ByteDancu ponudil dve opciji: bodisi se odpove oziroma odproda večinski del aplikacije TikTok ali pa bo stvar preprosto izginila iz ameriškega trga. ByteDance bi za odločitev imel 6 mesecev, zakon pa bi v primeru sprejetja stopil v veljavo v roku 180 dni.

Odločitev še ni dokončna, saj je bil zdaj zakon poslan v senat, kjer mora biti dokončno potrjen. In rezultate glasovanja tam je težko predvideti, saj je ta zakon tako med republikanci kot tudi demokrati že sprožil nekaj burnih razprav.

Republikanci, skupaj z Donaldom Trumpom, pravijo, da bi bil ta zakon primer kršitve svobodnega govora, Trump pa je k temu dodal, da bi preko tega Meta in njegova omrežja Facebook in Instagram samo še pridobila na moči. Demokrate po drugi strani skrbi čas takšne prepovedi, saj se bližajo novembrske volitve in Joe Biden bi lahko preko te poteze odtujil mlade volivce, ki so glavna baza uporabnikov TikToka.

Biden se je sicer samo mesec nazaj pridružil TikToku, kar naj bi ga povezalo z mlajšo publiko, a obenem je nato izjavil, da če senat potrdi zakon, ga bo takoj podpisal.

Vprašanje tako ostaja, kdo bi lahko postal nato novi lastnik TikToka, saj je ta ocenjen na nekje 268 milijard dolarjev, kar je drobiž, ki si ga lahko privoščijo samo največja ameriška podjetja.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime