Deljenje Steamove knjižnice iger bo kmalu omogočalo istočasno igranje dveh ali več igralcev

Valvova trgovina Steam na PC-ju ni popularna samo zaradi tega, ker je bila ena od prvih digitalnih trgovin. Razvijalec namreč ves čas dela na inovacijah sistema, ki je skozi leta dobil cel kup hudo uporabnikih funkcij, za vse to pa ni treba prišteti niti enega evra. Steam denimo že dolgo ponuja povsem brezplačno pretočno igranje iger, če si le lastite PC, preko katerega lahko poganjate naslove, funkcija za prilagajanje kontrolerjev pa je iz težav rešila že marsikakšno igro, ki bodisi sprva igralne ploščke sploh ni podpirala ali pa je imela nadzorno shemo preveč nerodno za udobno igranje.

Morda najbolj popularna funkcija te platforme pa je deljenje iger med družinskimi člani in prijatelji. Storitev se imenuje “Family Sharing” in je dostopna vsakemu uporabniku Steama, ki pod svoj račun doda račune prijateljev ali družinskih članov, nakar vsi lahko dostopajo do iste knjižnice iger. Vsak od teh računov je nato držal svoje položaje za shranjevanje položajev znotraj igre, dosežki pa so se prav tako odklepali za vsak profil posebej.

Valve bo zdaj to storitev temeljito predelal in ji dodal nekaj novih funkcij, hkrati pa bo odpravil nekaj pomanjkljivosti, ki so prisotne že od začetka. Family Sharing se bo preimenoval v Steam Families in bo deloval podobno kot predhodnik, z eno veliko razliko: več različnih računov bo iz iste knjižnice lahko istočasno poganjalo različne igre.

steam

Kako bo točno stvar delovala v praksi ima Steam razloženo na svoji strani, glavna pa je točka istočasnega poganjanja iger deljene knjižnice. Prej je moral namreč uporabnik počakati, da je lastnik knjižnice prenehal z igranjem in šele nato mu je bil omogočen dostop, zdaj pa te omejitve ne bo več. Bodo pa meje še vedno obstajale, tako da dva istočasna uporabnika ne bosta zmožna poganjati istega naslova, kar bi se hitro začelo izkoriščati pri večigralskih naslovih.

Prav tako so omejitve tudi drugje, saj računov ne bodo zmožni deliti uporabniki preko različnih držav. Valve pravi, da storitev Steam Families namenjena družinam, ki vsebujejo do 6 družinskih članov in ni ravno namenjeno deljenju za razne prijatelje in znance. Odstranjevanje članov zna prav tako biti muka: člana je možno iz Steam Families brcniti ven, nakar se ta uporabnik ne more novi družini pridružiti za eno leto, njegovo izpraznjeno mesto v prejšnji družini pa prav tako ne more biti znova zasedeno za 365 dni.

Steam Families je videti kot nekakšna inačica deljenja računa med družinskimi člani na Netflixu, čeprav Valve ne omenja nobenega zaklepanja dostopa na IP naslov. Storitev je zaenkrat v beta testiranju in jo lahko že zdaj omogočite, Valve pa pravi, da bo spremljal uporabe in navade uporabnikov in po potrebi prilagajal aspekte izkušnje.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime