V čast 45. obletnice se film Osmi potnik ponovno vrača v kino

Režiser Ridley Scott je svet leta 1979 šokiral z grozljivko Alien, ki smo mu pri nas nadeli prevod Osmi potnik, kar se je izkazalo za neroden naslov, saj je ime nosilo smisel samo v prvemu delu, ko se je nevarni vesoljec prismukal na palubo Nostromo in je bil tam res osmi potnik, vendar pa je stvar kasneje postala franšiza, ki je zgodbo preselila na razne planete, mi pa smo tudi vsem nadaljnjim delom še vedno natikali naslov Osmi potnik.

Verjetno tudi Ridley takrat ni pričakoval, da bo ta stvar postala takšen globalen fenomen in da bo originalna ideja spočela toliko bolj in manj uspešnih nadaljevanj. Original letos praznuje svojo že 45. obletnico, mnogi pa ga še danes označujejo za najboljši znanstveno-fantastični film vseh časov.

Da je film še danes impresiven za gledanje je hvalevreden dosežek, saj je takšen razpon časa naravnost titanski in med tem časom je filmska industrija presedlala na CGI učinke, ki zahtevajo veliko večji proračun kot pa prostetične maske iz začetkov osemdesetih. A morda je ravno to znak kvalitetnega dela, ki ga je takrat opravil Ridley Scott in njegova talentirana ekipa, ne smemo pa seveda pozabiti tudi na švicarskega umetnika H. R. Gigerja, saj se je iz njegovega uma rodila srhljiva podoba nevarnega vesoljca z dvojnimi usti.

Težko si je predstavljati, kakšne občutke so v kinu leta 1979 doživljali gledalci, ko se je iz trebuha nesrečne posadke prvič izrodil Osmi potnik, se pa lahko temu občutku približamo. Založnik 20th Century Studios je namreč najavil, da se bo v čast 45. obletnice filma ta zdaj ponovno vrnil v kinematografe in to od 26. aprila dalje. Film bo na sporedu samo omejen čas, njegov termin predvajanja ni bil izbran naključno, saj 26. april velja za dan Aliena: to gre na račun planeta LV-426 na katerem je pristala ladja s posadko v prvem filmu in je igral pomembno vlogo tudi v nadaljevanju.

Ponovno predvajanje filma je bilo zaenkrat potrjeno samo za ameriške kinematografe, medtem za ostali svet informacij preprosto ni. Iz naših virov smo izvedeli, da predvajanje filma za Slovenijo trenutno ni potrjeno, a morda se to zna še spremeniti v naslednjih dneh, čisto možno pa je, da film zaide v kakšno drugo evropsko mesto ali pa morda tudi k našim južnim sosedom. Stvar si vsekakor splača ogledati vsaj enkrat na velikem platnu in to še posebej zaradi tega, ker naj bi v ponovna premiera originala ponudila tudi kratki, še nikoli prej viden kader iz prihajajočega filma Osmi potnik: Romul, ki ga bomo gledali od 16. avgusta dalje.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime